Recensie

12 februari 2018

Kacy & Clayton – The Siren’s

The Siren's Song

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

The Siren's Song Kacy & Clayton Roots 4.5 Kacy & Clayton – The Siren’s Song Written in Music https://writteninmusic.com

Kacy Anderson en haar neef Clayton Linthicum groeiden op in d het zuiden van Saskatchewan in de buurt van de grens van Montana in en ontdekten tijdens hun kinderjaren een gemeenschappelijke obsessie voor authentieke countryfolk uit Noord Amerika en de folkerfenis van de Britse eilanden. Met de hulp van Ryan Boldt, lijft Clayton in bij zijn band The Deep Dark Woods Kacy & Clayton  brengen na hun titelloos debuut onder hoede van Boldt  een  tweede langspeler in eigen beheer uit. Op Day is Past & Gone worden traditionals naadloos met eigen werk verweven.

Twee jaar geleden het duo Strange Country hun eerste langspeler op New West voor in het voorprogramma van Daniel Romano, de flamboyante Canadees verzorgt het vintage artwork van het nieuwe werkstuk. De in sepia ingekleurde foto lijkt afkomstig uit de archieven van de vroege jaren zeventig. Notoir fan en producer Jeff Tweedy (Wilco) nodigt Kacy en Clayton uit in zijn Loft Studio in Chicago. Shuyler Jansen, producer van Strange Country, vormt een ritmetandem met Mike Silver en zo wordt momenten een wat dynamischer rockend bandgeluid gecreëerd.

Als psychedelisch getint snarenwerk The Light Of The Day en Just like A Summer Cloud lardeert, waait de weldadige bries van The West Coast je tegemoet met harmonische zangpartijen. In het met Beatlenesk snarenwerk ingekleurde White Butte Country komt Clayton even op het vocale voorplan maar meestal ‘beperkt’ hij zich tot harmonische achtergrondzang. Kacy’s heldere engelenzang met dat merkwaardige vibrato klinkt overigens weerom adembenemend, in Cannery Yard diept zij even de fiddle op, geflankeerd met fingerpicking die aan Bert Jansh (Pentangle) refereert. In het pastorale A Lifeboat komt daar nog een prachtige pedalsteel bij.

A Certain Kind Of Memory en This World Has Seven Wonders roepen eveneens sterke herinneringen op aan de glorieperiode van de Britse folkrock en dat heeft niet uitsluitend te maken met het weergaloze stemtimbre van Kacy zoals de onweerstaanbare titelsong en de intimistische, geheel akoestische uitvoering van de traditional Go And Leave, de enige cover, nog eens fijntjes illustreren. Tijdloze muziek van getalenteerde ‘young folks’ in een bijzonder fraai groeiplaatje.

Kacy & Clayton begeleiden de Europese tour van The  Deep Dark Woods in de eerste helft van april zijn er concerten in de Lage Landen.  1. The Light of Day
  2. Just Like a Summer Cloud
  3. Cannery Yard
  4. A Lifeboat
  5. White Butte Country
  6. A Certain Kind of Memory
  7. This World Have Seven Wonders
  8. The Siren's Song
  9. Go and Leave Me