×

Recensie

Pop

12 juli 2017

k.d. lang

Ingénue (25th anniversary edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Ingénue (25th anniversary edition) k. d. lang Pop 5 k.d. lang – Ingénue (25th anniversary edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met haar vijfde album Ingénue schaarde de k.d. lang zich definitief tot de grootste zangeressen van haar generatie. Ingénue is een tijdloze popplaat, zo goed als ze maar heel weinig gemaakt worden.

Lang had met haar eerste trits albums (A Truly Western Experience (1984), Angels With A Lariat (1987), Shadowland (1988) en Absolute Torch and Twang (1989)) reeds een interessante reputatie opgebouwd die niet alleen in haar thuisland Canada maar zeker ook in Amerika tot stevig was uitgegroeid. Opgegroeid met een grote liefde voor countrylegende Patsy Kline had ze zich vol op de country gegooid en de albums die ze maakte in het begin van haar carrière waren super gedreven dan weer tranentrekkend mooi. Ze leek met de country te spelen, de countryscene niet helemaal serieus te nemen, ook niet in haar teksten, maar met haar prachtstem en hartveroverende performance wist ze het publiek moeiteloos om haar vingers de winden.

Maar met Absolute Torch and Twang leek ze ook klaar om een andere muzikale kant op te gaan. Toen ze vervolgens in interviews vertelde lesbisch te zijn en op te komen voor dierenrechten vervreemdde ze zich van de countryscene en forceerde daarmee een nieuwe muzikale richting. Samen met Ben Mink ging ze aan de slag om voor haar nieuwe album songs te schrijven die minder op country dreven en een breder palet aan muzikale kleuren had.

Met Ingénue vonden ze een ideale balans die niet alleen lang’s stem tot grote hoogten deed stijgen maar ook songs voortbracht die voor de eeuwigheid konden worden vastgelegd. Echt alles aan Ingénue klopt. De songs, de verbluffende instrumentatie en arrangementen en de fantastisch heldere tegelijk warme productie. Maar natuurlijk zijn het de songs die Ingénue zo intrigerend maken.

Gelijk vanaf de eerste tonen van Save Me wordt een sfeer neergelegd die muzikale ambitie en fascinerend songschrijversvakmanschap briljant blootlegt. De songs zijn dan wel gebed in countryelementen maar hebben de perfecte en intelligente pop feel om zich gelijk in je hoofd te nestelen en niet meer daaruit te verdwijnen. The Mind of Love, Miss Chatelaine, Wash Me Clean en het wonderlijk mooie So It Shall Be die de eerste kant van het album vervolmaken, zijn songs met zoveel explosieve emotionele waarde dat je er stil van wordt. Met die geweldige stem van lang als briljante smaakmaker. Zij trekt elke song naar de eeuwigheid.

Met het al net zo geweldige Still Thrives This Love, het lekker uitbundige Season of Hollow Soul, het bloedmooie, zeer persoonlijke Outside Myself, Tears of Love’s Recall en het ronduit geniale Constant Craving is ook de tweede kant een meesterlijke. De steeds weer razendknappe arrangementen verrijken elke song en bieden lang de mogelijkheid te gloriëren.

Ingénue blijft ook na 25 jaar een absolute klassieker. Het is maar heel weinig muzikanten gegeven om een album zo compleet, zo tijdloos en waardevol te maken. Jezelf muzikaal zo briljant opnieuw uitvinden en binnen je nieuwe songs zo hartverscheurend mooi zingen dat je je gelijk in de wereldtop nestelt met zulke pure songs lijkt bijna onmogelijk. Songs met pakkende dan weer zeer persoonlijke teksten verpakt in hartverscheurend mooie melodieën met de exact juiste instrumenten vorm gegeven (alleen die accordeon al…) het komt (helaas) maar zo weinig voor.

Bij de 25th Anniversary-uitgave van het album is een extra schijf/plaat bijgesloten met het niet eerder officieel uitgebrachte Unplugged-optreden dat ze aan het einde van datzelfde jaar op 16 december in het Ed Sullivan theater in New York gaf. Ingénue had ondertussen in Amerika al dik een miljoen stuk verkocht en lang was binnen dat jaar een grote ster geworden. Het Unplugged-optreden blijft dicht bij de composities, die op het album al een akoestische feel hebben, met een wederom geweldig zingende lang. Ondanks het ontbreken van haar versie van Roy Orbisons Crying, Black Coffee (Webster en Burke), Cole Porters So In Love en Barefoot – die ze bij de Unplugged-versie wel degelijk ook speelden – maar puur gefocust op de songs van Ingénue, is het toch een fraaie aanvulling op het originele album.

Tracklisting Ingénue (25th anniversary edition)(dubbel vinyl):

Plaat 1 – Kant A:

 1. Save Me
 2. The Mind of Love
 3. Miss Chatelaine
 4. Wash Me Clean
 5. So It Shall Be

Plaat 1- Kant B:

 1. Still Thrives This Love
 2. Season of Hollow Soul
 3. Outside Myself
 4. Tears of Love’s Recall
 5. Constant Craving

Plaat 2 – Kant A:

 1. Save Me (MTV Unplugged)
 2. The Mind of Love (MTV Unplugged)
 3. So It Shall Be (MTV Unplugged)
 4. Miss Chatelaine (MTV Unplugged)

Plaat 2 – Kant B:

 1. Season of Hollow Soul (MTV Unplugged)
 2. Wash Me Clean (MTV Unplugged)
 3. Constant Craving (MTV Unplugged)
 4. Still Thrives This Love (MTV Unplugged)

Tracklisting Ingénue (25th anniversary edition)(dubbel CD):

CD1:

 1. Save Me
 2. The Mind of Love
 3. Miss Chatelaine
 4. Wash Me Clean
 5. So It Shall Be
 6. Still Thrives This Love
 7. Season of Hollow Soul
 8. Outside Myself
 9. Tears of Love’s Recall
 10. Constant Craving

CD2:

 1. Save Me (MTV Unplugged)
 2. The Mind of Love (MTV Unplugged)
 3. So It Shall Be (MTV Unplugged)
 4. Miss Chatelaine (MTV Unplugged)
 5. Season of Hollow Soul (MTV Unplugged)
 6. Wash Me Clean (MTV Unplugged)
 7. Constant Craving (MTV Unplugged)
 8. Still Thrives This Love (MTV Unplugged)