×

Recensie

Roots

23 augustus 2020

Justin Wells

The United State

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Singular Recordings

The United State Justin Wells Roots 3.5 Justin Wells – The United State Written in Music https://writteninmusic.com

De muzikale vorming van  Justin Wells verliep niet zonder slag of stoot. Na zijn verhuis vanuit Blanchard, Louisiana naar Kentucky rebelleert hij tegen de mainstream country waarmee hij ter plaatse geconfronteerd wordt. De interesse van de jonge zuiderling gaat eerder uit naar energieke hardrock van Guns N’ Roses en dromerige pschychedelia. Na een mislukt studie avontuur keert hij terug naar Lexington om er Fifth On The Floor op te zetten. De compromisloze southern rock trekt de aandacht van Scooter Jennings die de productie verzorgt van de derde langspeler Ashes & Angels en Fifth On The Floor in een stroomversnelling brengt.

Na het opdoeken van de groep raakt Wells totaal gedesillusioneerd, een drugsverslaving loert om de hoek maar de bittere ontgoocheling wordt verwerkt met Dawn in the Distance, een eerste soloplaat.

De cover van The United State toont een zwart/wit foto van een het verweerde gelaat van een oude vrouw, een treffend beeld dat een hard leven weerspiegelt. Na een intrigerende instrumentale intro horen we de warme tenor van Wells in The Screaming Song. “It won’t be the last time I am on my own”, het klinkt eerder berustend op fraai resonerend snarenwerk. Er is geen tijd om stil te staan bij een gebroken hart, we luisteren naar knap uitgekauwde outlaw country die na een akoestisch rustpunt op dreigend snerpend dubbelloops snarenwerk, Rhodes piano en orgel naar aangrijpende passages evolueert.

Wells’ beschouwingen worden weliswaar voortreffelijk gepresenteerd in een vakkundig opgebouwde muzikale benadering die country naadloos met rock en R&N verbindt. Niettemin volgt er na It’ll All Work Out even een inzinking maar het ritmische opverende Ruby en een zweverig The Bridge eisen terug de volle aandacht op en maken uiteindelijk de cirkel mooi rond.



 1. You’ll Never Know, Dear, How Much I Love You
 2. The Screaming Song
 3. No Time For a Broken Heart
 4. Some Distance From It All
 5. Never Better
 6. After the Fall
 7. It’ll All Work Out
 8. Temporary Blue
 9. Walls Fall Down
 10. Ruby
 11. The Bridge
 12. Farewell, Mr. Hooper