Recensie

03 november 2016

Justin Rutledge

East

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Outside Music

East Justin Rutledge Pop 3.5 Justin Rutledge – East Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit Toronto stuurde Justin Rutledge een handvol langspelers de wereld in naast het twee jaar geleden uitgebrachte Daredevil, een eresaluut aan zijn stadsgenoten van The Tragically Hip.

De titel van Rutledge’s  nieuwe zevende lp, geeft de weg aan die de songwriter, dit keer letterlijk, volgde. Rutledge heeft zijn hele leven in Toronto gewoond. Er was niet alleen de verhuis van zijn vaste thuishaven naar de oostelijke kustlijn van Lake Ontario. Hij nam, in tegenstelling tot de voorgangers die onveranderlijk in Toronto tot stand kwamen, zijn nieuwe werkstuk op in de Echo Lake studio van Daniel Ledwell. Met Jenn Grant de vrouw van Ledwell nam Justin ooit het duet Bring Me A Rose op, nu zingt Grant adembenemend harmonisch mee op Almost Gone, een door akoestische gitaar en viool gedragen wonderlijke zwijmelaar.

Ook andere zangeressen als Margot Durling, Kim Harris en Melanie Stone zijn alomtegenwoordig en houden de ietwat zoetgevooisde fluisterzang gezelschap in Unsettled, een bezwerend The Great Acension of in een teder, fraai golvend North Wind dat op strings, galmende gitaar en pedal steel een delicate, door het winterse landschap van Nova Scotia  geïnspireerde soundtrack, vormt. Wellicht de mooiste track op deze in een herfstige sfeer ondergedompelde subtiele soundtrack die bij het warme haardvuur hoort tijdens donkere winterse avonden.  1. Unsettled
  2. The Great Ascension
  3. North Wind
  4. Blue Jeans
  5. Heaven Help Us
  6. Almost Gone
  7. No One Knows
  8. The Old Oak
  9. Hey Little Boy
  10. Queen Street Lost