×

Recensie

World

12 november 2018

Jungle by Night

Livingstone

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: New Dawn

Livingstone Jungle By Night World 4.5 Jungle by Night – Livingstone Written in Music https://writteninmusic.com

Jungle by Night wil zich met elk album vernieuwen. En dat is ze met hun 5e album Livingstone weer goed gelukt. Ze hebben hierop een moderne symfonische sfeer gecreëerd. Afrobeat en ethio-jazz zijn slechts hier en daar te horen. Het geheel klinkt op eerste gehoor elektronischer dan vorige albums maar wordt aangestuurd door Pyke Pasman’s synthesizer. Het album is oktober/november 2017 geproduceerd door Jasper Geluk van de Tone Boutique studio uit Haarlem maar opgenomen in een boerderij in Nieuw Balingen in Drenthe. Ook JbN’s eigen Sonny Groeneveld heeft net als op de vorige albums bijgedragen aan de productie. De vogelgeluiden die het album openen zijn buiten opgenomen. Livingstone begint dan ook heel relaxed met Hangmat. De blazerspartijen hier doen aan ethio-jazz van Mulatu Astatke denken! Tijdens het opnemen ontstond er een soort tuingalm en die geeft dit album een unieke sound.

Maar de ideeën voor Livingstone werden in de oefenruimte in Amsterdam-Noord eerst uitgewerkt. De echo van afrobeat in Pompette leidt nog terug naar de eerste albums van Jungle by Night dat ooit als afrobeat band begon en zelfs met Fela’s zoon Seun Kuti optrad. Ja Precis klinkt heel luchtig en wordt gekenmerkt door een reggae feel. Het funky Love Boat is een geweldig nummer, een danshit! In het dreigend klinkende Stormvogel geeft Jac van Exter zijn gitaarspel een surf-achtige sound mee.

Hurn In Bell is de meest elektronische track van Livingstone en wordt gekenmerkt door staccato blaaspatronen. Toetsenist Pyke Pasman zorgt daarvoor op zijn jaren 80 synthesizer en Hammond orgel. In feite klinkt deze track elektronisch doordat Jungle by Night ook goed geluisterd heeft naar het trapritme uit de hiphop en dubstep met een halftime beat! Spectacles part 1 en 2 zouden zich goed lenen voor filmmuziek. The Fog is erg sterk! Spending Week heeft een pakkend ritmisch en percussief begin terwijl op de rest van het album minder percussie is te horen dan voorheen. De slottrack Café Creme leunt tegen latin jazz aan, heeft een leidende gitaarpartij en wordt ritmisch gekleurd door de conga’s van Gino Groeneveld. Met Livingstone heeft Jungle by Night door het zoeken naar nieuwe vormen nu een geheel eigen sound ontwikkeld en dat maakt nieuwsgierig naar hoe ze die sound in de toekomst verder gaan ontwikkelen. 1. Hangmat
 2. Pompette
 3. Ja Precis
 4. Love Boat
 5. Stormvogel
 6. Hurn In Bell
 7. Spectacles, Pt. 1
 8. Spectacles, Pt. 2
 9. The Fog
 10. Spending Week
 11. Café Crème