×

Recensie

22 augustus 2016

Julianna Barwick

Will

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Dead Oceans

Will Julianna Barwick Alternative 3.5 Julianna Barwick – Will Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse Julianna Barwick is één van die muzikanten die stug haar eigen ding blijft doen in een zelf gecreëerde muzikale wereld, met een eigenzinnige sound en een altijd herkenbare sfeer.  Gewapend met voornamelijk haar stem en een loop-pedaaltje ontstaat er een muur aan geluid, waar de ene vocale laag versmelt met de andere. Begeleidende instrumenten zijn vaak piano, synths of strijkers, maar dat is bijzaak: haar stem-manipulatie, daar draait het om. Toch blijft de impact van “je eerst gehoorde Barwick album” het grootst. Aangezien de verandering in sfeer en instrumentatie per album maar minimaal is krijgt al haar muziek ook iets inwisselbaars. Heel fijne albums om mee tot rust te komen en lekker te ontwaken met een kop koffie. Maar als haar sound je eenmaal bekend is dan glijden de tracks soms langs je heen, is de spanning eraf.

Dit is niet anders met haar nieuwe album Will. Het in Ijsland (bij de Sigur Ros studio) opgenomen Nepenthe klonk voller en pastoraler, maar op dit album wordt het geluid weer bewust kleiner gehouden. Synthesizers geven de tracks dit keer meer een krautrock tintje. Toch is de sfeer op dit album meestal warm en zalvend. Voor een Nederlands tintje komt cellist even langs, zijn bijdrage zorgt voor nog meer warmte en is erg mooi. Vocalist Thomas Arsenault zorgt er op Same en Someway dat er iets bijzonders plaatsvind op een Barwick album:  waar vocalen normaal enkel klanken produceren, klinken er nu duidelijke woorden in duet met Barwick. Zo zorgen de gastbijdrages dat dit album soms opleeft, waar andere tracks soms ongemerkt voorbij glijden. Afsluiter See, Know maakt dan ook de beste indruk, met spijkerharde drums en synths die soms zelfs Barwicks vocalen overstemmen. Het klinkt fris en anders.

Toch blijft dat gevoel een beetje, dat er niet de noodzaak is om weer een nieuw Julianna Barwick aan te schaffen. Weinig spannend of vernieuwend, op die paar uitzonderingen na. Anderzijds, als je haar vorige albums geweldig vond kun je ook deze weer blind kopen. Ik spring nog maar eens onder deze warme douche van geluid, trek mijn badjas aan en druk op het knopje van de koffiezetter…  1. St. Apolonia
  2. Nebula
  3. Beached
  4. Same
  5. Wist
  6. Big Hollow
  7. Heading Home
  8. Someway
  9. See, Know