×

Recensie

Pop

16 juni 2017

Julian Velard

Fancy Words For Failure

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Go! Entertainment

Fancy Words For Failure Julian Velard Pop 3.5 Julian Velard – Fancy Words For Failure Written in Music https://writteninmusic.com

Je moet van goede huize komen om Kermit de Kikker eruit te zingen. Ja, lach maar. Toch is het zo! De kleine groene handpop ontroert al decennia met het bitterzoete The Rainbow Connection, een echte klassieker die nagenoeg perfect is. Op het nieuwe album van Julian Velard, Fancy Words For Failure, is de track er eentje die direct in het oog springt als je de tracklist ziet. Hij zal toch niet… Jawel, hij doet het! Velard komt er niet allen glorieus mee weg, hij weet de track door zijn voordracht ook nog eens van extra lagen te voorzien.

Een recensie openen met een beschrijving van de laatste track is wellicht een beetje op de zaken vooruit lopen. Maar deze albumfinale is wel exemplarisch voor waar Velard als artiest staat op dit moment. Hij heeft de magie die van en muzikantenleven uitgaat doorprikt. De realisatie dat er eigenlijk geen pot met goud aan het eind van een regenboog staat is een rode draad in het nogal cynisch getitelde Fancy Words For Failure. “Rainbows are visions, but only illusions”, zo klinkt het. “What’s so amazing that keeps us stargazing and what do we think we might see?” Kermit wist het al. Velard nu ook. Maar Fancy Words For Failure is allesbehalve een album dat in het teken staat van falen. Eerder een album dat in het teken staat van het moment van beseffen dat het leven gewoon loopt zoals het gaat, je daar als mens eigenlijk niet zo heel veel invloed op hebt en je het moet doen met wat je hebt.

Al gaat dat natuurlijk wel met de nodige jaloezie gepaard en Velard bezingt dat met de nodige humor. Zoals in het al wat oudere The Night Ed Sheeran Slept On My Couch, waarin hij mijmert dat de roodharige Britse bard ooit geen slaapplek had en bij Velard op de bank sliep en nu wereldwijd de grootste zalen bespeelt met ‘the same one he sang me’. “Still I sit here and wonder what if I’d been the one, sleeping on sofas, maybe then I would see what’s special about him and why it’s not me.” Hetzelfde thema is eerder op het album al te horen in Trust Is A Four-Letter-Word, waarna Velard in de fraaie pianoballade Glad I Wasted All My Time With You weer met beide benen op de grond staat. “I want the success, I want the fame. But most of all I want things to stay the same.”

Het gaat wat ver om Fancy Words For Failure een ‘midlife crisis album’ te noemen. Want mannen die zich in zo’n fase begeven gaan zich veelal te buiten aan een jongere vriendin, een snelle auto of een motor en een krampachtig vasthouden aan de illusie dat de wereld nog voor hen open ligt. Tegen het einde hoor je voorafgaand aan Goodbye Hollywood, Hello Adulthood laatstgenoemde twee vehikels wegrijden. Velard is dat stadium op 38-jarige leeftijd al voorbij en bezingt juist de fase die een ieder ooit doorgaat waarin je beseft ‘dit is het’. Dat doet hij op een erg fijn wegluisterende verhalende manier, waarbij de soms wat aan de veilige kant blijvende muzikale ondersteuning volledig in dienst staat van Velards boodschap. Dat maakt juist ook dat die boodschap in de finale met nota bene een Muppets-cover zo hard binnenkomt. “I’ve heard it too many times to ignore it. It’s something that I’m supposed to be.” Fancy Words For Failure gaat over de stem van binnen die je vertelt wie je werkelijk bent. Een stem die veel mensen niet meer horen, of waar ze naar weigeren te luisteren. Het album gaat over de acceptatie van wie je bent, waarom je op deze aarde rondloopt en omgaan met de consequenties daarvan. Zware kost? Welnee, Velard maakt het op een zeer luchtige manier en met de nodige humor en zelfspot behapbaar, maar geeft door zijn voordracht wel stof tot nadenken. Missie geslaagd!

Julian Velard – Fancy Words For Failure

 1. Don’t Ask Me About Hamilton (Anymore)
 2. 24-Hour Flower Boy
 3. Sweatpants on the Living Room Floor
 4. Trust Is a Four Letter Word
 5. Glad I Wasted All My Time With You
 6. Something’s Gotta Be Wrong
 7. The Night Ed Sheeran Slept on My Couch
 8. Goodbye Hollywood, Hello Adulthood
 9. Rainbow Connection


 1. Don't Ask Me About Hamilton (Anymore)
 2. 24-Hour Flower Boy
 3. Sweatpants On The Living Room Floor
 4. Trust Is A Four Letter Word
 5. Glad I Wasted All My Time With You
 6. Something's Gotta Be Wrong
 7. The Night Ed Sheeran Slept On My Couch
 8. Goodbye Hollywood, Hello Adulthood
 9. The Rainbow Connection