×

Recensie

Alternative

10 september 2015

Julian Cope – Fried (2015 deluxe

Fried (2015 deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mercury

Fried (2015 deluxe edition) Julian Cope Alternative 4.5 Julian Cope – Fried (2015 deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het tweede solo album van Julian Cope verscheen nog geen 6 maanden na voorganger World Shut Your Mouth. Het bleek een nog indrukwekkender collectie songs dan de voorganger. Fried kan zelfs het eerste Julian Cope-meesterwerk genoemd worden. De hoes met Cope als ‘human turtle’ maakte het album alleen maar iconischer.

Er is trouwens geen album waarop Julian Cope mooier zingt dan op Fried. Op de steviger songs lekker krachtig, zelfs explosief en op de ballades als een nieuwe reïncarnatie van Scott Walker (zijn grote held waarvan hij in 1981 zelfs een legendarische compilatie samenstelde onder de titel The Fire Escape in the Sky: The Godlike Genius Of Scott Walker). Fried was tevens de markering voor de definitieve Cope sound die met elk daarop volgend album van nieuwe diepte en energie werd voorzien.

De bandsamenstelling ten opzichte van voorganger World Shut Your Mouth was met Chris Whitten (ex-Waterboys) en gitarist Steve ‘Brother Johnno’ Johnson (ex Wah!) van extra kracht voorzien en voor de composities was Cope nog wat steviger de psychedelische rock ingedoken. Met het overweldigende Reynard The Fox (de beste dan wel de meest afstotende albumopener…), met de hobo van Kate St. John naast de prominente, lekker rauw klinkende gitaren, wordt de toon gezet voor een super verrassend album. De fascinerend opgebouwde song, zowel in tekst als muziek, leidt tot een geweldige climax. Niet vreemd dat deze song jarenlang de Cope-concerten bleef beheersen. Absolute Cope-klassieker.

Bill Drummond Said is daarna een prachtige popsong waaronder een door Cope volledig verzonnen verhaal schuilgaat over zijn vorige manager Bill Drummond die zich aan het verdiepen zou zijn in alle facetten van de diverse religies. Dat hun band niet al te goed meer was werd vervolgens ook al snel duidelijk toen Drummond, later bekend als voorman van de KLF, op zijn eerste solo album een tegenreactiesong plaatste. Laughing Boy, ook zo’n fraai beheerste track waarin Cope’s stem prachtig uitkomt naast het sfeervolle gitaarspel, sluit dat weer fraai op die eerste twee tracks aan. Het eveneens ingetogen Me Singing behoort tot het allermooiste dat Cope ooit maakte. De verrassende liefdestekst geeft hem, zichzelf begeleidend op gitaar en orgel, de mogelijkheid het allermooiste uit zijn stem te halen.

Sunspots is een ander hoogtepunt van het album met zijn prachtige psychedelische instrumentatie en uitbouw. Absoluut briljante popsong. Het lekker gedreven The Bloody Assizes sluit daar met z’n jakkerende beat naadloos op aan. Search Party is dan weer introspectief en heeft een prachtig met hobo ingekleurd refrein. O King Of Chaos, ook al zo’n geweldige track waarop Cope alleen te horen is op zang en dit maal piano, overtuigt al net zo zeer. Het is vervolgens het muzikaal superrijke Holy Love dat weer een absolute Cope-klassieker laat horen. Een lekker dwingende, rauwe gitaarpartij die door wel heel fraai gitaarwerk, blazers en hobo naar grote hoogten wordt getild. (No It’s Me And My Adrenaline Just Chopped Me Like A Lion, Me, I Love That, Last Forever, Me, I Love That So Divine, Call Up…Holy Holy Love!). Cope alleen achter het orgel en op gitaar en prachtig zingend maken Torpedo de gedroomde albumafsluiter.

Op de 2015 deluxe edition is natuurlijk ook een extra schijf bijgesloten. Naast de erg fijne extra tracks van de dubbelsingle Sunspots, Land Of Fear, Mic Mak Mok en I Went On A Chourney, zijn dat pracht liveopnamen van de radioshow van John Peel (29 mei 1984) en Janice Long (12 december 1984). Erg leuk zijn de tracks die Cope pas veel later opnam dan hij ze toen in de studio speelde: Christmas Mourning verscheen pas als b-kant voor de single Charlotte Anne, de eerste single van het sterke album My Nation Underground (1988). Disaster verscheen als b-kant voor de Trampolene single van het Saint Julian album uit 1987. Pulsar verscheen op datzelfde album en Crazy Farm Animal als b-kant voor China Doll van My Nation Underground. Het bij John Peel te horen Hobby verscheen zelfs helemaal nooit als studiotrack op een Cope-album maar werd in deze radiosessievorm wel voor het tweede deel van de door Cope zelf samengestelde compilatie The Floored Genius geselecteerd.

Tracklisting Fried (2015 2CD deluxe edition):

CD1:

 1. Reynard The Fox
 2. Bill Drummond Said
 3. Laughing Boy
 4. Me Singing
 5. Sunspots
 6. The Bloody Assizes
 7. Search Party
 8. King Of Chaos
 9. Holy Love
 10. Torpedo

CD2:

 1. Land Of Fear
 2. Christmas Morning [Janice Long Session 12/12/1984]
 3. Disaster [Janice Long Session 12/12/1984]
 4. Mic Mak Mok
 5. Pulsar [Janice Long Session 12/12/1984]
 6. Sunspots [John Peel Session 29/5/1984]
 7. Me Singing [John Peel Session 29/5/1984]
 8. Search Party [John Peel Session 29/5/1984]
 9. Crazy Farm Animal [Janice Long Session 12/12/1984]
 10. I Went On A Chourney
 11. Hobby [John Peel Session 29/5/1984]


 1. Reynard The Fox
 2. Bill Drummond Said
 3. Laughing Boy
 4. Me Singing
 5. Sunspots
 6. The Bloody Assizes
 7. Search Party
 8. O King Of Chaos
 9. Holy Love
 10. Torpedo
 11. I Went On A Chourney
 12. Mic Mak Mok
 13. Land Of Fear