×

Recensie

Jazz

13 november 2019

Julia Hülsmann Quartet

Not Far From Here

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Not Far From Here Julia Hülsmann Julia Hulsmann Quartet Jazz 4 Julia Hülsmann Quartet – Not Far From Here Written in Music https://writteninmusic.com

Goed idee van pianiste Julia Hülsmann om haar vermaarde Trio, met contrabassist Marc Muellbauer en drummer Heinrich Köbberling , uit te breiden met saxofonist Uli Kempendorff. Het geeft hun eerste samenwerking op Not Far From Home een prachtige nieuwe glans.

De uit het Duitse Bonn afkomstige Hülsmann is via ECM een van de meest in de schijnwerpers staande pianisten binnen de jazz geworden. Met The End Of Summer maakte ze in 2008 met haar Trio gelijk indruk. Met Imprint in 2011 al net zo. Daarna zocht het Trio eerst met de Britse flugelhornspeler Tom Arthurs op Full View (2013) en daarna met zanger Theo Bleckmann op het album A Clear Midnight: Kurt Weill and America (2014) ander muzikale, en bijzonder interessante wegen. Met Sooner or Later (2017) keerde het Trio weer op eigen kracht terug.

Met Not Far From Here biedt het Trio (nu al ruim 17 jaar bij elkaar) alle ruimte aan de geweldige uit Berlijn afkomstige saxofonist Uli Kempendorff die de sound van het trio en vooral het verfijnde spel van Hülsmann geweldig aanvoelt. Het gros van de composities werd geschreven door Hülsmann met het door Pat Metheny en Lyle Mays (muziek) samen met David Bowie (tekst) geschreven This Is Not America als uitzondering. Een song die vrijwel onherkenbaar, tegelijk intrigerend bewerkt is. De song komt in een kwartetversie op het album en een solo piano als afsluiter langs.

Vanaf de openingstonen van The Art of Failing, waarmee het album opent, en waarop Hülsmann en Kempendorff als duo te horen zijn en het prachtige Le Mistral, met een heerlijk vrij spelende Kempenhoff, weet je dat je wederom een prachtig album voorgeschoteld gaat krijgen.

Not Far From Here brengt een kwartet dat met volle teugen geniet van de samenwerking en tevens het volle spectrum van jazz gebruikt. Technisch geweldig en met volle bezieling gespeeld ook. Luister toch eens hoe overweldigend de titeltrack is, hoe gedreven een compositie als Colibri klinkt en hoe mooi de ballade Wrong Song is.

Not far From Home bewijst wederom de grote klasse van Julia Hülsmann en haar trio. Snel weer naar de Lage Landen halen, dit trio. 1. The Art Of Failing
 2. Le Mistral
 3. This Is Not America
 4. Weit Weg
 5. Streiflicht
 6. Not Far From Here
 7. No Game
 8. Einschub
 9. If I Had A Heart
 10. Colibri
 11. You Don’t Have To Win Me Over
 12. Wrong Song
 13. This Is Not America (var)