×

Recensie

Alternative

16 maart 2018

Jules Chanson & The Time Nomads

Memory Fire

Geschreven door: Steven van der Jagt

Uitgebracht in eigen beheer

Memory Fire Jules Chanson Jules Chanson & The Time Nomads Alternative 4 Jules Chanson & The Time Nomads – Memory Fire Written in Music https://writteninmusic.com

De mooiste pareltjes zitten soms diep verborgen. Dat geldt zeker voor het in eigen beheer uitgebrachte album Memory Fire van de Utrechtse muzikant Jules Chanson, alias van Jules Janssen. De man mijdt tot dusverre promotie via social media, waardoor de plaat al zo’n twee maanden onopvallend in de marge ronddobbert. Ten onrechte, want Chanson heeft met Memory Fire een bijzonder puike, creatieve plaat gemaakt. Krautrock, progrock, folk, punk, wereldmuziek en psychedelica: Memory Fire heeft het allemaal.

In sommige opzichten doet de plaat denken aan het roemruchte debuut van Spinvis. Janssen debuteert, evenals Erik de Jong destijds, ruim na zijn veertigste. Ook aan deze plaat is jarenlang in stilte thuis gewerkt. Sommige songs hebben hun oorsprong in de jaren ’90 en zijn in de loop van de jaren stukje bij beetje bijgeschaafd.

Daarmee houdt de overeenkomst met de Nieuwegeinse troubadour overigens wel op. Memory Fire is niet Nederlands- maar Engelstalig. Chanson heeft zijn debuutplaat niet bij elkaar gesampled, maar ingespeeld met zijn begeleidingsband The Time Nomads, een per song wisselend gezelschap van muzikanten met uiteenlopende en soms ongebruikelijke instrumenten, zoals fluiten, mandolines en xylofoons.

Het resultaat mag er wezen. Memory Fire is een zorgvuldig samengestelde muzikale cocktail. Opener New Tomorrow begint met een uitgebreid intro op de xylofoon en gaat over in een mix van progrock, psychedelica en wereldmuziek. De daaropvolgende song Blood Money is een rechttoe rechtaan punkrocksong met antikapitalistische boodschap.

Via de Current 93-cover Benediction leidt de plaat naar het liefst 35 minuten durende opus Hold On To Your Soul waarin de muzikant alles uit de muzikale kast haalt. Het nummer doet denken aan het beste van krautrocklegendes als Faust en Can. Beginnend vanuit de structuur van een standaard rocksong eindigt Hold On To Your Soul na een aantal minuten in één lange uitgesponnen obscure soundscape, een soort muzikaal droomlandschap van waaruit sirenenzang en solo’s van allerhande instrumenten uit alle hoeken op de luisteraar afgevuurd worden. Het nummer maakt meerdere bizarre, spooky wendingen alvorens na meer dan een half uur in een soort apocalyps te eindigen.

Met de mantrazang en traditionele instrumenten op Heyja Myja lijkt Chanson vervolgens uit een new age-achtig vaatje te tappen, om via het folky Remember The Fire en het rock-georiënteerde In this world te eindigen in opnieuw een psychedelische apotheose: het met Oosterse klanken en effecten doordrenkte instrumentale nummer Struggle For Harmony.

Zoveel stijlen in een blender gooien brengt het risico van zich vergalopperen met zich mee. Het kan té bombastisch worden, een gevoel van ‘nu weten we het wel’ teweegbrengen. Jules Chanson weet dit op Memory Fire te voorkomen. Stijlen lopen vloeiend in elkaar over, misplaatst is het nergens.

Goed, de zang van Janssen is wat vlak en lijkt niet zijn sterkste troef. Dit wordt echter ruimschoots goedgemaakt door zijn muzikale virtuositeit en die van zijn medemuzikanten op het album. En wellicht had Hold On To Your Soul ook tien minuten minder lang kunnen duren. Het zijn kleine puntjes van kritiek op een verder puike plaat.

Memory Fire is een plaat die liefhebbers van Can, Porcupine Tree en King Crimson zeker zal bekoren. Of Jules Chanson de complexe songs ook live ten gehore wil en kan brengen, is de grote vraag. Houd in ieder geval de poppodia in de regio Utrecht in de gaten!  1. New Tomorrow
  2. Blood Money
  3. Risky Medical Records
  4. Hold On To Your Soul
  5. Heya Myja (Song For Mother Earth)
  6. Remember The Fire
  7. In This World
  8. Struggle For Harmony