×

Recensie

World

20 februari 2012

Juju Bros

Joint Forces

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Dox Records

Joint Forces Juju Bros World 4 Juju Bros – Joint Forces Written in Music https://writteninmusic.com

Zet een aantal leden van New Cool Collective en Zuco 103 bij elkaar en je krijgt de Juju Bros. De groep, opgericht door de broers Jos de Haas (percussionist van New Cool Collective en Sinas) en saxofonist Pablo de Haas, betrok gitaarwonder Anton Goudsmit (New Cool Collective/Ploctones) bij de groep en twee bandleden van Zuco 103 (Stefan Schmidt/Keyboards en Stefan Kruger, drumt tegenwoordig ook bij Ruben Hein). Met Udo Pannekeet (Pitch Pine Project) op bas erbij heeft de groep een geheel eigen sound gecreëerd die het beste omschreven kan worden als een mix van Afro Fusion, Afro Jazz en Jazzfunk. Alle grotendeels instrumentale composities zijn van de hand van Pablo en Jos de Haas.

De eerste track Cucumonga begint percussief en jazzy. In deze Afro Jazz staat het stemmige saxofoonspel van Pablo De Haas op de voorgrond, daaronder legt Stefan Schmidt net als hij bij Zuco deed een zeer gevarieerde keyboardsound, soms mooi ondersteunend dan weer op heavy wijze naar voren tredend. S.I.S.O.L, een compositie van Jos de Haas, begint met Jos op conga’s, Anton Goudsmit speelt daar ingetogen een groovy tune overheen, het nummer doet me aan de vroegere Deodato denken. Kritiekpunt is dat het te lang doorgaat waardoor de verrassing verdwijnt, dit geldt voor meer tracks. Bijna geen nummer, behalve Medium Dry en Frozen Monkey part 2, duurt korter dan vijf minuten. Eddiething begint met een lichte funky groove, Goudsmit kleurt de track mooi met zijn typische gitaarspel. Het spel van Pablo de Haas geeft er een jazzy touch aan. In Moods vallen de breaks op, Jos de Haas speelt hier niet de conga’s maar de West-Afrikaanse djembé. Ook in Cyberpimp zijn de breaks erg sterk, op deze track gaat Anton Goudsmit loos, leunt licht tegen de jazzrock aan.

En dan is er Bandafaleo/Yemaya, een van de gezongen tracks. Dit is een AfroCubaans getinte track waarin de vrouwelijke orisha Yemayá geëerd wordt. De orishas zijn de goden die de Yoruba’s in de tijd van de slavernij mee hebben genomen naar Cuba, Brazilië en Puerto Rico. In de Afro-Cubaanse santeria-cultus is Yemayá de godin van de zee. De Juju Bros maken van dit nummer AfroCubaanse jazz. Jazz met een sterk West-Afrikaans karakter is Nine Fingers waar Jos de Haas in een twaalf achtste maat djembé en doundoun speelt in Guinee stijl. De djembé is vooral afkomstig uit Guinee maar komt in meer West-Afrikaanse landen voor zoals Mali, Senegal, Ivoorkust, Burkina Faso. Deze track wordt gekenmerkt door fraaie overgangen van afro-percussie naar jazz. Tot slot Frozen Monkey Vomit dat in twee delen meer dan tien minuten duurt, knap gedaan maar ook iets te veel van het goede. 1. Cucamonga
 2. S.I.S.O.L
 3. Eddiething
 4. Moods
 5. Cyberpimp
 6. Bandafeleko/Yemaya
 7. It’s Okay
 8. Medium Dry
 9. Nine Fingers
 10. Frozen Monkey Vomit
 11. Frozen Monkey Vomit Part 2