×

Recensie

Alternative

03 mei 2017

Juana Molina

Halo

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Crammed Discs

Halo Juana Molina Alternative 4.5 Juana Molina – Halo Written in Music https://writteninmusic.com

Juana Molina is een van die artiesten die de overstap maakt van de filmwereld naar de muzikale wereld. Met Halo levert de Argentijnse muzikante ongetwijfeld een van de meest unieke en bevreemdende albums van 2017.

Molina is in Latijns – Amerika bekend omwille van de erg succesvolle comedyshow Juana Y Sus Hermanas, maar vergaart nu al geruime tijd bekendheid met haar muziek waar comedy, parodie en chanson elkaar vinden.

In 1996 bracht ze debuut Rara uit, vier jaar later opgevolgd door Segundo. En nu is er dit Halo waarop ze folk, roots, country, blues, electronica en alternatieve rock mengt met tangogrooves, ongewone wendingen en verrassende arrangementen. Molina is een product van globalisering, al kenmerkt ze zich door experimentelere geluiden en een verwarde relatie tussen underground en mainstream. Inmiddels heeft ze afscheid genomen van de televisiewereld en heeft ze na tours in de UK, de States en Japan de nodige ervaring opgedaan om haar muzikale carrière verder uit te bouwen.

Op Halo, haar negende album, heeft de mystieke artieste de steun van gitarist John Dieterich (Deerhoof), bassist Odin Schwartz en drummer Diego Lopez de Arcaute. Ze neemt deels afstand van de folktronica die ze op eerder werk liet horen en zoekt nieuwe, vooral ritmisch interessante wegen op.

Opener Paraguaya doet meteen de wenkbrauwen fronsen. Wat the hell is dit? Weirde percussie, ambient sfeerlagen en een bevreemdende vocal doen de luisteraar in de excentrieke wereld van Juana Molina lokken. Haar songs moeten het hebben van ongewone ritmiek, exotische ambient en sexy parlando die als een waar lappendeken in elkaar gevlochten worden.

Bovendien zijn de songs van Molina allesbehalve rechtlijnig. Regelmatig zijn er ongewone wendingen die de luisteraar bij herhaaldelijke luisterbeurten gewoon koud bij het nekvel pakken. Tijdens het trage, kale Lentisimo Halo (check zeker de bijhorende video/kortfilm van Marion Ramis die met bijzondere filmtechnieken aan de slag ging!) wordt er dan weer een koele, donkere sfeer geschept. Daarnaast is het moeilijk om muzikale referentiepunten te zoeken, want wat Molina hier brengt is uniek, zelfs in een best uitgebreid muzieklandschap waar veel mogelijk is.

Opmerkelijk is de aandacht voor percussie, beats en sounds. Daardoor krijgt het album vaak ook een experimenteel karakter. Erg slim maakt Molina gebruik van creatieve impulsen : een gitaarlijntje hier, een vocale sample daar. Bovendien leidt het ook tot een exotisch groepsgeluid dat allesbehalve vanzelfsprekend is. Neem de hypnotiserende groove van het met gitaarwerk ondersteunde Cosoco bijvoorbeeld of de door Ravel – Colette geïnspireerde mini-opera Los Pies Helados.

Het grotendeels thuis in Buenos Aires opgenomen Halo is een artistieke triomf, al moet je soms wat moeite doen om aan de spaanstalige lyrics uit te kunnen. Het album bevreemdt, maar klinkt weliswaar erg overtuigend. Een aanrader. 1. Paraguaya
 2. Sin Dones
 3. Lentísimo
 4. In The Lassa
 5. Cosoco
 6. Cálculos Y Oráculos
 7. Los Pies Helados
 8. A00 B01
 9. Cara De Espejo
 10. Andó
 11. Estalacticas
 12. Al Oeste