Recensie

14 februari 2018

JTOTHEC – Somebody Had To Make This

Somebody Had To Make This Record

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Mayway Records

Somebody Had To Make This Record JTOTHEC Alternative 4 JTOTHEC – Somebody Had To Make This Record Written in Music https://writteninmusic.com

Iemand moest het doen. En dus was het Jay To The C of Jonas Casier (“JC”) die de handschoen opnam. Somebody had to make this record is een heerlijke vibeplaat vol bruisende funk, aangelengd met materiaal dat u in no time aan het dansen krijgt.

Een groot gedeelte van het album is bij hem thuis in Kuurne opgenomen, laat Casier verstaan. Het scratchwerk leerde hij bij DJ Grazzhoppa’s Big Band. Die vinylscratches zijn ook te horen op het album, al is dit album vooral de grote verdienste van de groep samen met en rond Casier. Zo wordt hij geruggesteund door Peter Lesage (Ertebrekers, Gabriel Rios, Moiano) en Jeffrey Jefferson (Ertebrekers), net als DJ SNS (Brihang). Geweldige band die met hun erg feestelijke album sowieso gaan knallen.

Dat heb je al met prachtsingle You Gotta Believe In You (met echo’s van Michael Jackson) die op diverse radiozenders golven maakt en een groot potentieel in zich heeft. Daaruit haal je: Casier en zijn bende hebben het in zich om heel straffe singles te maken. Toch is Somebody Had To Make This Record geen singlesplaat, maar eerder een consistente verzameling van songs waarop Casier allerlei invloeden omturnt tot een eigen geheel.

Zo krijgen we een heel levendige plaat die de kaart trekt van de positieve vibes met een upbeat spirit. Al in de korte opener Ladies And Gentlemen hoor je beats, scratches, synths, vocals en shouts met een STUFF.-achtige feel, om vervolgens terecht te komen bij Talking Backwards waarin wat dolle dog sounds te vinden zijn. Dat illustreert hoe Casier een heerlijke speeltuin maakt van zijn muziek. Dat merk je ook aan de manier waarop hij op de hoes met de albumtitel speelt of Have You Lost Your Mind (toelichting: “Jonas Cassier: madness. Hahaaaaaaa!!!”).

Zo heeft dit album het karakter van een internationale productie en kan Casier zich als power funkateer gerust meten met pakweg Jamie ‘Jim’ Lidell. Bij de eerste luisterrondjes duiken ook inspiraties op als Prince en Jamiroquai, net als Marvin Gaye (de deep soul in Love Can Do That of het nostalgische Stop The Time). Niet eens zo gek voor een Kurenaar die ook een hele bende gastmuzikanten zoals onder meer trompettist Daniel Dzidzonu, de New Yorker Malik Ameer Crumpler (de prekerige levenswijsheden in Burnout Medicine) en een delegatie van het Brussels Philharmonic Orchestra op het album laat meespelen. Ook dat komt de reeds grote variatie op dit album erg ten goede.

Of het nu Hammondgedreven composities zijn (Cold Wind) of de moddervette, dansbare streetwise P-funk van Git You Sucka, het zit allemaal in het heel aardige pretpakketje dat Somebody Had To Make This Record in wezen is. Somebody has to buy this record, dachten we zo. 1. Ladies And Gentlemen
 2. Talking Backwards
 3. Cold Wind
 4. Git You Sucka
 5. Burnout Medicine
 6. Love Can Do That
 7. Not Black Nor White
 8. Stop The Time
 9. Have You Lost Your Mind
 10. You Gotta Believe In You
 11. Something To Build On
 12. Notice
 13. You Gotta Believe In You [Radio Edit]