×

Recensie

Roots

05 oktober 2022

JP Den Tex

The Starlight Adventure

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Comme Les Chansons

The Starlight Adventure JP den Tex Roots 3.5 JP Den Tex – The Starlight Adventure Written in Music https://writteninmusic.com

JP voluit, Jan Piet den Tex stamt uit een artistieke familie, in de grafiek en het figuratieve schilderwerk van vader Kees den Tex huizen invloeden van de Bergense school en evolueren onder impuls van de pop art naar een meer abstracte benadering. JP groeit samen met twee broers op in Bergen, in de vroege jaren zeventig richtt hij samen met zijn zingende broer Emile Tortilla op. Op de langspeler Little Heroes horen we door de countryrock van Neil Young , americana van The Band en de experimenten van Traffic geïnspireerde muziekjes. Na het opdoeken van The Attraction  gaan de Tex broers hun eigen muzikale weg. Emile zoekt het meer in de rockrichting, we herinneren ons nog levendig zijn passage bij Danny Lademacher’s Innersleeve die de bescheiden radio-hit Where AreThe Summergirls oplevert. Ondertussen  ontwikkelt JP zich na een periode bij Vitesse  tot een voortreffelijk singer-songwriter die tussen de folkroots en chanson pendelt, zoals het akoestische, Engelstalige werkstuk Wolf! illustreert.

De vorige theatertour ‘Vertalingen’ is opgebouwd met Nederlandstalige interpretaties van het songwerk van illustere helden zoals Dylan, Young en Joni Mitchel door Kees Prins en Danny De Munnik en den Tex, nu komt weerom de songschrijverij van den Tex bovendrijven..

In ‘92  bekijkt JP in de Scala Opera van Milaan de buste van Stendhal, een in de 19de eeuw actieve Frans schrijver. Hij ontmoet er Jim Molineaux, eveneens een fervent bewonderaar van het romantische oeuvre van Stendhal. Molineaux groeit op in New Orleans na adoptie door een Amerikaanse operazangeres.

Nadien contacteerde hij JP om een introductie te componeren voor de vaudeville musical The Starlight Adventure, waarin JP als invaller figureerde voor de opgestapte gitarist. Het verhaal van die samenwerking legde de kiemen voor de songcyclus die den Tex in samenwerking met van Donselaar componeerde en samen met gitaristen Martin Van Agt en Maarten Van Damme, aangevuld met een ritmesectie en een strijkerskwartet werd opgenomen.

Stendhal Sonata opent op sprankelende piano- en orgeltonen, daarnaast zorgt van Donselaar voor percussie en harmoniezang in Dancer in the Dark. Stendhal Syndrome, een naar de schrijver genoemde psychische gemoedstoestand die optreedt bij blootstelling aan extreme schoonheid van kunst, meandert op snerpende slides en knap toetsenwerk. De klassieke pianovleugel staat centraal maar duikt telkens in andere gedaanten op. Naast de klassieke pianomeesters en Bacharach horen we echo’s van Allen Toussaint tot Bruce Hornsby, samen met de invloeden van chanson en theater resulteert dat in een afwisselende muzikale roadtrip van een begenadigd storyteller.

Cello en violen nemen het over in If Time is All it Takes. Als Marius Bos de accordeon omgord in Like a Twig in the Wind verzeilen we in een broeierig Tex Mex sfeertje terwijl Picki’n up the Pieces onmiskenbaar naar Louisiana leidt. “If a were a painter I’d paint it all blue”, zingt JP tegen een achtergrond van aanzwellende instrumentatie. Een vrolijk walsend Milan wordt met tekstflarden Duits en Frans gelardeerd. A Sudden Shift in Mood  zwelgt in weemoed maar nergens is enige wanhoop te bespeuren, het duet met Denise van Donselaar ventileert het optimistische, haast euforische gevoel dat overheerste na de val van de Berlijnse muur. De theatertour start op 23 oktober In Het Patronaat in Haarlem.

   1. Stendhal Sonata
  2. Dancer in the Dark
  3. Stendhal Syndrome
  4. If Time is All it Takes
  5. Like a twigin the Wind
  6. If IWere a painter
  7. Pickin' up the Pieces
  8. A Sudden Shift in Mood
  9. Someday(I'll Be Strong)