×

Recensie

Pop

22 oktober 2010

JP, Chrissie and the Fairground Boys

Fidelity!

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Edel

Fidelity! JP, Chrissie and the Fairground Boys Pop 3 JP, Chrissie and the Fairground Boys – Fidelity! Written in Music https://writteninmusic.com

Fidelity! vertelt over een bijna epische liefde. Een liefde tussen Chrissie Hynde en JP Jones. Een liefde tussen een singer-songwriter van begin dertig, die als tiener nog een poster van Chrissie Hynde op zijn kamer had hangen en een rockheldin geboren in 1951.

Het tweetal ontmoette elkaar op een feest in Londen, twee jaar geleden. Jones wist in aangeschoten staat Hyndes telefoonnummer te bemachtigen. Hij stuurde haar op verzoek een nieuwe song (Fairground Luck) en boem! Zijn stem maakte van alles los bij bijna-zestiger Chrissie.

Chrissie Hynde en JP hielden warm contact en besloten in een vlaag van jeugdige overmoed een album bij elkaar te pennen en spelen in Cuba. Fidelity! is het resultaat en verwijst met de titel nog even naar Cuba en met name Fidel Castro, wiens beeltenis nog steeds alomtegenwoordig is in Havana en omgeving.

Fairground, het is een woord dat vaak opduikt bij Chrissie Hynde. Fairground Luck, de song waar alles mee begon, is een lekker rootsy duet. En dan is er nog het nummer Your Fairground. De begeleidingsband op de cd heet bovendien The Fairground Boys. En liep Chrissie Hynde in de clip van Kid uit 1979 ook niet op een kermis rond?

De raspende stem van JP contrasteert flink met de zang van de immer jong klinkende Hynde. Openhartig doen ze een boekje open over hun ‘gedoemde’ relatie. Tja, toen The Pretenders doorbraken in 1979, leerde JP net lopen. Australia is een radiovriendelijke poprocksong waar JP met veel vocale variatie zijn geliefde omlijst. We horen hoe ze elkaar ontmoetten. In de titeltrack van het album gaan ze nog wat dieper in op hun relatie.

Het wordt nergens te klef op deze duo-plaat. Fidelity! is een leuk, opgewekt album dat iets jeugdigs en oprechts heeft. Echt spannend wordt het echter vrijwel nergens en de tijdloze popappeal van The Pretenders blijft grotendeels buiten het bereik van de twee hoofdrolspelers.

Soms lukt het wel om de hoogtijdagen van Chrissie Hynde, de jaren tachtig, in herinnering te roepen: Misty Valley bijvoorbeeld, een mooie ballad die je meteen naar de kast trekt om weer eens wat Pretenders-werkjes te grijpen. Op andere momenten domineert de doorleefde en doorrookte stem van JP, zoals op het traditionele Leave Me If You Must en het rauwe en uptempo If You Let Me.

Fidelity! is zonder tussenpersonen in de markt gezet. Een spontane actie die wereldwijd al op de nodige aandacht mocht rekenen. Dat komt natuurlijk meer door Chrissie Hynde en het verhaal van haar nieuwe relatie dan door de muziek op het album. Die is hier en daar erg genietbaar maar over het algemeen gewoon ‘aardig’. 1. Perfect Lover
 2. If You Let Me
 3. Fairground Luck
 4. Australia
 5. Misty Valleys
 6. Courage
 7. Leave Me If You Must
 8. Meanwhile
 9. Your Fairground
 10. Never Drink Again
 11. Fidelity!