×

Recensie

Alternative

13 juni 2021

Jozef van Wissem & SQÜRL

Only Lovers Left Alive

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sacred Bones

Only Lovers Left Alive Jozef van Wissem SQÜRL Alternative 4 Jozef van Wissem & SQÜRL – Only Lovers Left Alive Written in Music https://writteninmusic.com

Only Lovers Left Alive is een speelfilm van Jim Jarmusch uit 2013 over de in Detroit wonende, nostalgische en sentimentele rockster vampier Adam (Tom Hiddleston), wie door de – in zijn ogen -ondergang van de hedendaagse maatschappij tot zelfmoordneigingen wordt gedreven. Maar zelfmoord is niet zo makkelijk als je vampier bent. Hiervoor schakelt hij een menselijk hulpje in, die voor hem een kogel laat maken van het meest massieve hardhout dat er maar bestaat. Echter, wanneer puntje bij paaltje komt durft hij niet meer. In plaats daarvan belt hij met zijn geliefde, vampier Eve (Tilda Swinton) wie in Tanger, Marokko woont en daarna gelijk naar hem toe reist. De soundtrack voor deze film werd verzorgd door Jarmusch zijn eigen rocktrio Sqürl en Nederlandse luitspeler Jozef Van Wissem, al jaren woonachtig in Brooklyn. Deze soundtrack won al een prijs voor beste soundtrack op het Cannes filmfestival en was zo populair dat hij in no time uitverkocht was. Platenlabel Sacred Bones brengt daar nu verandering in met een reissue op prachtige vinyl edities ,waarvan er alweer een aantal uitverkocht zijn en cd (boehoeee, zou Adam zeggen, wiens afkeer voor moderne technologie niet van de lucht is).

Dat Adam een nostalgische rockster is vormt dus een groot plotpunt van de film, waardoor de soundtrack vol staat met feedbackende grotestadsrock enerzijds, met de hoofdrol voor Sqürl. Maar eenmaal aangekomen in Tanger schakelt het om naar een combinatie van drone en Arabische invloeden met Van Wissems luit fier op de voorgrond en Sqürl hun dronemuziek in een ondersteunende rol . De sfeer is zowel op de zogenaamd gecomponeerde noiserock van Adam in Detroit als de meer broeierige wereldmuziek van Tanger nachtelijk, eenzaam en beklemmend.. Maar dat nostalgie en romantiek ook belangrijk zijn horen we al snel in de cover van Wanda Jackson haar Funnel of Love, met vocalen van Madeline Follin (van dreampopband Cults). Het lied laat de bezwerende kracht van het origineel intact, maar voegt er nog een extra dosis psychedelica aan toe door de feedback gitaren te laten gieren. Het is al een vroeg hoogtepunt op de Detroit kant van de soundtrack.

Sola Gratia is een sleuteltrack die de switch in toon en sfeer goed laat horen: Pt. 1 op het Detroit gedeelte zit nog vol rauwe energie en venijn, terwijl in Tanger Pt. 2 romantischer is, maar ook doorspekt is van wanhoop en tragedie. In combinatie met de film is deze traditie overduidelijk. Daarom is het ook des te meer bijzonder dat deze emotie ook opgepakt kan worden door iemand die de film niet gezien heeft. Zo helder weerklinkt die wanhoop opeens. Dat zagen we één track eerder nog niet aankomen. Als Zola Jesus haar vocalen leent voor het Dead Can Dance-achtige In Templum Dei zit de reis in Tanger nog vol hoop. Het gaat van kwaad tot erger, tot de climax in This Is Your Wilderness. Adam en Eve zijn de monsters geworden, waarvoor met name Adam altijd een afschuw heeft gevreesd. Het betekent wel dat de onstuimige Detroit psychedelica van Sqürl en Van Wissem zijn wereldmuziek eindelijk in balans zijn. Het is geven en nemen, soms ook juist overgeven aan hetgeen waar je het meest bang voor ben.

Het knappe aan de soundtrack van Only Lovers Left Alive is dat het heel goed in staat is een verhaal te vertellen zonder dat je de film überhaupt gezien hebt. De opgeroepen sfeer en emotie zijn zo overduidelijk, zo eigenzinnig. Dus, voor de liefhebbers van noiserock, experimentele drone en wereldmuziek geldt eigenlijk maar één advies: gaat dat horen en dan vooral snachts in alle rust met je favoriete whisky-tje. Wedden dat je de volgende dag de film gaat kijken? 1. Streets of Detroit
 2. Funnel of Love (met Madeline Follin)
 3. Sola Gratia, Pt. 1
 4. The Taste of Blood
 5. Diamond Star
 6. Please Feel Free to Piss in the Garden
 7. Spooky Action at a Distance
 8. Streets of Tangier
 9. In Templum Dei (met Zola Jesus)
 10. Sola Gratia, Pt. 2
 11. Our Hearts Condemn Us
 12. Hal (met Yasmine Hamdan)
 13. Only Lovers Left Alive
 14. This Is Your Wilderness