×

Recensie

Jazz

25 december 2014

Jozef Dumoulin & The Red Hill Orchestra

Trust

Geschreven door: Henning Bolte

Trust Jozef Dumoulin The Red Hill Orchestra Jazz 4 Jozef Dumoulin & The Red Hill Orchestra – Trust Written in Music https://writteninmusic.com

The Red Hill Orchestra is een uitvinding van de Belgische toetsenist Jozef Dumoulin, een geprofileerde speler in de Parijse scene maar ook in Nederland vaker te zien. Dumoulin vond zijn weg in een fascinerende tussenwereld van klank via zijn onderzoek van de goede oude Fender Rhodes keyboard, te beluisteren op een 2013 verschenen solo-album van hem met alleen stukken op Fender Rhodes. Hij ontdekte een heel eigen klankwereld op het instrument en zette van daaruit een gedurfde vervolgstap. Hij vormde een trio met twee markante New Yorkse musici, saxofonist Ellery Eskelin en slagwerker Dan Weiss. Dat werd het Red Hill Orchestra. Onlangs kwam Trust, het eerste album van The Red Hill Orchestra uit.

jozef-RHO@juliebarrau Dumoulin opent met Trust een tot nu toe onbekende deur naar een klankuniversum dat met niets ver- gelijkbaar is. Misschien een beetje met vroege samenwerking van Bill Frisell en Lee Konitz … Dumoulin maakt creatief gebruik van verschillende wijsen van delay even als de gorgelende en waterende klank-karakteristieken van de Fender Rhodes in contrast met de puntige klanken van het instrument. Het instrument blijkt mystieke klankkwaliteiten te hebben die duidelijk verschil maken met de alomtegenwoordige, ‘gewoon’ geworden digitale elektronica. In de Red Hill Interzone krijgen vooral ook de akoestische instrumenten een nieuw profiel en een nieuwe lading. Ze klinken paradoxaal genoeg puurder, directer, zeer gefocust. Het zijn fascinerende klanken die een geheel eigen logica hebben en tegelijk een onweerstaanbare uitstraling.

IMG_2955De Red Hill Interzone is waar de kleuren wonen, het warme zwart, het wit van de innerlijkheid, barnsteen geelbruin, zeegroen, veilig oranje, algeheel oplossend, zon-handschoenen, de Heer van de blauwe keel … De Red Hill Interzone is waar de klanken van The Red Hill Orchestra blijven hangen, bij het ingangspunt, de poort, met ontelbare kleine acties, slapende krijgers op en neer – nu dat ik een menselijk lichaam heb… de Red Hill Interzone is waar de oren onverhoeds mooi dwalen en de ziel zich verwondert.

Het Red Hill drietal hoort met Trust en zijn live-optredens (zie HIER) ongetwijfeld tot één van de meest opmerkelijke sonische verschijnselen van 2014.

RADIO concertzender ON DEMAND

Track Listing Trust

 1. Sea Green
 2. Water Bears
 3. M
 4. Sleeping Warriors
 5. Inner White
 6. Lord Blue Throat
 7. All The Dragons In Our Lives
 8. Up And Down
 9. Now That I Have A Human Body
 10. The Gate
 11. Said A Blade Of Grass
 12. Sea Green

foto 1 ©Julie Barrau
foto 2 ©FoBo_HenningBolte 1. Sea Green, Pt. 1
 2. Water Bears
 3. M
 4. Sleeping Warriors
 5. Inner White
 6. Lord Blue Throat
 7. All the Dragons in Our Lives
 8. Up and Down
 9. Now That I Have a Human Body
 10. The Gate
 11. Said a Blade of Grass
 12. Sea Green, Pt. 2