×

Recensie

World

13 april 2013

Joyce Moreno

Tudo

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Tudo Joyce Moreno World 4 Joyce Moreno – Tudo Written in Music https://writteninmusic.com

Tudo is alweer het 9de album dat de Braziliaanse legende Joyce maakte voor het Britse Far Out Recordings. En wederom is het een indrukwekkende bijdrage aan een imposant oeuvre.

Er zijn maar weinig Braziliaanse artiesten die de bossa nova en samba zo trouw blijven en er ook elke weer zo’n fijne twist aan weten te geven als Joyce. Op elk album lijkt ze de muziekstijlen met nieuwe warmte te omarmen en er een emotionele meerwaarde aan te geven. Natuurlijk is dat te danken aan haar geweldige gitaarspel en haar indrukwekkende stem. Niet alleen door de allergrootste muzikale Braziliaanse held Antonio Carlos Jobim maar ook door leeftijdgenoot Caetano Veloso omschreven als de mooiste stem naast Elis Regina. Er is gewoonweg niemand meer die de bossa zo adembenemend zingt als Joyce.

Vanaf de jaren 60 bouwde Joyce met een indrukwekkend aantal van 35 albums een imposant oeuvre op. Ook werkte ze samen met andere Braziliaans legenden als Elis Regina, Vinicius de Moraes en João Donato. Voor elk album schreef ze het leeuwendeel van de songs zelf, maar maakte ook optimaal gebruik van het rijke Brazilian Songbook. Van elk van haar albums zijn handenvol nieuwe bossa nova klassiekers te trekken.

Ook voor haar nieuwe album Tudo, haar eerste album vol echt nieuw materiaal in 10 jaar, schreef Joyce vrijwel alle songs en ook nu weer zijn dat onberispelijke, zeer warmbloedige in bossa gedrenkte prachtsongs. Met de ritmes van de samba en virtuoze jazz invallen als fijne extra ondertoon. Met haar man Tutty Moreno op drums, de geweldige Helio Alves op piano en Rudolfo Stroeter op bas heeft ze de ideale set muzikanten te pakken waarmee ze zowel een optimale intimiteit als heerlijke uitbundigheid vindt die ook haar live optredens zo geweldig maken. Tudo is het album dat het talent van Joyce in volle glorie laat horen en een van de allerbeste albums die de Braziliaanse muziek in lange tijd voorbracht. 1. Quero Ouvir João
 2. Estado de Graça
 3. Puro Ouro
 4. Boiou
 5. Aquelas Canções em Mim
 6. Claude et Maurice
 7. Tringuelingue
 8. Domingo de Manhã
 9. Choro do Anjo
 10. Dor de Amor é Água
 11. Sem Poder Dançar
 12. Pra Você Gostar de Mim
 13. Tudo