×

Recensie

Soul / Hiphop

23 juli 2012

Joss Stone

The Soul Sessions vol.2

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: S-Curve Records

The Soul Sessions vol.2 Joss Stone Soul / Hiphop 4 Joss Stone – The Soul Sessions vol.2 Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel slimme move van Joss Stone en haar oud platenbaas Steve Greenberg om het grote succes van The Soul Sessions te herhalen. Dat debuutalbum betekende natuurlijk de grootse doorbraak van de toen nog maar 15 jarige Britse Stone.

In de bijna 10 jaar die sindsdien verstreken is er wel het een en ander veranderd. Stone stootte door naar de eredivisie van de pop, maakte een 4tal erg goed verkopende albums. en startte afgelopen jaar haar eigen platenlabel Stone’d Records. Greenberg ging na het vertrek van Stone in 2006, stug door met zijn eigen S-Curve Records. De twee zagen elkaar vorig jaar weer en besloten met elkaar een vervolg te maken op het voor Stone zo belangrijke debuutalbum. Nu dus, voor Stone 5 albums later, hebben de twee de aloude liefde voor onvoorspelbare soulklassiekers weer opgepakt en in een fijne collectie samengesteld.

Openingssong I Got The, origineel van Labi Siffre maar vooral bekend door de sample die Dr.Dre gebruikte voor Eminem’s My Name Is, is een geweldige albumopener. Juiste power, juiste muzikale klasse en een Stone die weer eens ouderwets goed op dreef is. Opvolgsong (For God’s Sake) Give More Power To the People heeft die heerlijke funkswing die Stone’s stem zo prima laat uitkomen. En ook While You’re Out Looking for Sugar overtuigt gelijk. Dat zal mede komen door de geweldige muzikanten, waaronder Ernie Isley op gitaar, die bij haar in de band zitten. De muziek klinkt zo organisch en sterk dat Stone vanzelf veel beter zingt als op haar laatste albums. Juist ook in ballads als I Don’t Wanna Be With Nobody But You excelleert Stone. Juist ook omdat ze zo mooi recht zingt klinkt alles zo meer soulful. Die door menig zangeres aangemeten aanstellerige toon, die in elke zin heen en weer moeten stuiteren langs elke denkbare toonladder, ontbeert haar stem gelukkig volledig.

Teardrops, de Womack & Womack evergreen krijgt een zo knappe/lekkere versie mee, dat we snel weer een Joss Stone op nummer 1 in de hitparade krijgen. Erg fijne versie! Ook Stoned Out Of My Mind van de Chi-Lites krijgt een lekker opzwepende versie mee, mede dankzij wederom het geweldige gitaarwerk van Ernie Isley. En Stone excelleert dan weer in The Love We Had (Stays On My Mind) en in een zeer overtuigende The High Road. Een sfeervolle, met warme strijkers opgesierde, Then You Can Tell Me Goodbye is de prima afsluiter.

Het was een prima keus van Stone om samen met Steve Greenberg wederom een Soul Sessions op te nemen. Het geeft Stone de beste kans in jaren om te laten horen hoe goed ze ook alweer is. Ze heeft de kans met beide handen aangepakt. Meer ervaren dan bij haar debuut laat ze in 11 songs eens te meer horen tot de absolute top te horen. 1. I Got The...
 2. (For God's Sake) Give More Power To The People
 3. While You're Out Looking For Sugar
 4. Sideway Shuffle
 5. I Don't Want To Be With Nobody But You
 6. Teardrops
 7. Stoned Out Of My Mind
 8. The Love We Had
 9. The High Road
 10. Pillow Talk
 11. Then You Can Tell Me Goodbye
 12. First Taste Of Hurt
 13. One Love In My Lifetime
 14. Nothing Takes The Place Of You
 15. (1-2-3-4-5-6-7) Count The Days