×

Recensie

Jazz

08 september 2016

Joshua Redman & Brad Mehldau

Nearness

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Nearness Joshua Redman & Brad Mehldau Jazz 4 Joshua Redman & Brad Mehldau – Nearness Written in Music https://writteninmusic.com

Een mooie verrassing is Nearness het duo album van Brad Mehldau en Joshua Redman. De helden van hun generatie in jazz hebben een absolute chemie. Zoveel maken de composities op dit eerste gezamenlijke album wel heel duidelijk.

De opnamen voor Nearness werden live gemaakt tijdens de tour die de mannen maakten in 2011 door Europa. Dat jaar gingen ze samen voor het eerst gezamenlijk op een lange tour en ze speelden daarbij een flinke trits eigen composities, sommige nieuw, sommige bewerkingen van eerder eigen werk. Ook speelden ze verrassende versies van composities van anderen.

Zo was de Charlie Parker (en Bennie Harris) compositie Orthihology op die concerten gelijk al een onvervalste klassieker. Net als hun uitvoering van Monk’s In Walked Bud trouwens. Moeiteloos trokken pianist Brad Mehldau en saxofonist Joshua Redman deze composities op een weergaloze wijze naar zich toe. Ook standard The Nearness Of You overtuigde volledig in een heerlijk lang uitgesponnen versie met echt weergaloos (samen)spel. Fijn dat alle drie de composties nu ook op Nearness te vinden zijn. Zo indrukwekkend als ze toen klonken, klinken ze nu weer.

Maar wat zeker ook opvalt aan Nearness is hoe groots de eigen composities van Mehldau (Always August en albumafsluiter Old West) en de Redman compositie Mehlsancholy Mood (Redman’s ode aan Mehldau’s pianospel, dat ook prominent in de compositie doorklinkt) klinken. Het zijn superrijke composities waarop de beide muzikanten hun grote kwaliteiten optimaal uit de verf doen laten komen. Het blijft bijzonder hoe briljant ze hun instrumenten beheersen en hoeveel gevoel ze tegelijk in hun spel kunnen leggen, of de composities nu ingetogen of juist heerlijk uitbundig zijn. Wat een bizar imposant spel laten de mannen op deze opnamen weer horen.

Nearness is een fraaie koppeling composities waarmee Mehldau en Redman, al heel lang vrienden die ook al veel samen speelden maar tot 2011 nog nooit zo uitvoerig als duo op tour geweest, maar weer eens laten horen hoe begenadigd ze als muzikanten zijn. Prachtige uitgave.  1. Ornithology
  2. Always August
  3. In Walked Bud
  4. Mehlsancholy Mode
  5. The Nearness Of You
  6. Old West