×

Recensie

Roots

23 juli 2021

Joshua Radin

The Ghost And The Wall

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Nettwerk

The Ghost And The Wall Joshua Radin Roots 2.5 Joshua Radin – The Ghost And The Wall Written in Music https://writteninmusic.com

Singer-songwriters, ze komen in soorten en maten. Niet elke singer-songwriter heeft dan ook dezelfde liefhebbers. Joshua Radin is singer-songwriter en heeft in ieder geval met zijn muziek de nodige liefhebbers aan zich weten te binden. Meer dan een miljoen albums verkopen, meer dan een miljard streams aantikken, dat lukte hem alvast én troubadour van dienst te zijn bij het huwelijk van tv ster Ellen DeGeneres en haar geliefde Portia de Rossi en daarnaast tv-optredens bij diezelfde Ellen DeGeneres, bij The Tonight Show, bij Jimmy Kimmel Live!, bij Conan en bij de Today Show. Zegt je dat nog niet voldoende? Hij trad wereldwijd op als voorprogramma van Ed Sheeran, Sara Bareilles, Ingrid Michaelson, Sheryl Crow, Tori Amos, Imogen Heap en nog meer mensen én was zelf ook al vaker hoofdact bij optredens. Zijn muziek? Die ken je misschien wel van de series Scrubs of Greys Anatomy. Hij is inmiddels toe aan zijn negende album.

Producer van dienst is Jonathan Wilson die eerder al werk voor Father John Misty produceerde, Conor Oberst en Dawes en die we natuurlijk kennen als verdienstelijk artiest die vorig jaar nog Dixie Blur uitbracht en die daarvoor met Roger Waters het podium deelde tijdens diens laatste toer. De warme klanken die Jonathan als producer in de muziek legt, vinden we ook hier weer terug. Het album klinkt ontiegelijk fijn en de instrumentatie is op en top. Juist omdat voor Joshua het werken in studio’s nogal een tegenvalt als er topsessiemuzikanten worden gevraagd mee te doen en hun opnames soms binnen no time worden vastgelegd, nog zonder te checken of de uitwerking ook voor Joshua de beste versie van de muziek oplevert, was het voor het een verademing om op afstand te werken met multi-instrumentalist Wilson. Alsof de twee elkaar op ingespeeld waren in hun afstemming, alsof de twee samen gewerkt hadden aan de totstandkoming van het album, zo klinkt het album.

Fraaie arrangementen bij de nummers, nooit een overkill aan instrumentatie, lucht in de nummers, de muziek en stem van Joshua perfect gevangen. Achtergrondzang waar van toepassing die de songs van Joshua alleen maar versterkt. De zang van Joshua leunt in een aantal nummers tegen het fluisteren aan en ook als hij meer volume in zijn zang legt, blijft het karakter ingetogen. Die fluisterachtige zang doet je denken dat je het al eerder gehoord hebt. Daar doe ik vast en zeker de een of andere singer-songwriter tekort mee, maar het is een maniertje dat de laatste jaren veelvuldig in het genre is geslopen. Soms maakt dat het moeilijk de muziek op waarde te schatten omdat het afleidt van de kwaliteit van de muziek. Vaak gaat het ook nog gepaard met zoetsappige teksten over liefde en het bijpassende verdriet, een strijkje en is het plaatje daarmee, heel zwart-wit gezegd, vaak al snel klaar. Het klinkt daarmee al net zo vaak naar eenheidsworst. Geen authentieke inktzwarte liefdessores, maar meer bijna lichtvoetige tranentrekkers die daarmee al iets heel paradoxaals in zich dragen.

Het is de productie hier die de aandacht weet te verleggen ook naar de muziek. Het openingsnummer, Goodbye, fluister zingt vanaf de opening en het is het arrangement dat het nummer wat spannender maakt. Ja zeker, Joshua legt zichzelf bloot in het nummer. Nooit zich echt blootgevend, zich echt kwetsbaar opstellend naar een geliefde, voor dat gebeurt alweer vertrekkend naar een nieuwe horizon, een nieuwe tijdelijke partner? Je kunt je voorstellen dat het bij zo’n openbaring ook wel wat mag schuren, maar het nummer brengt de boodschap wat kabbelend en doet geen pijn. Het is een boodschap waarbij je je afvraagt dat als je er over kunt zingen, voor een gigantisch publiek, dat het dan toch nog makkelijker moet zijn in het gezelschap van je geliefde. Maar even geen amateurpsychologie hier. Joshua fluiter zingt het hier in ieder geval best positief. Je hebt bijna niet eens in de gaten dat hij zingt dat je het verder kunt bekijken, als geliefde dan.

Fewer Ghosts raakt aan de mensen die in je leven komen en die je ook weer achterlaat. Soms bewust, soms onbewust. Soms pijnlijk, soms juist in het geheel niet. Hier richt hij zich vooral op degene bij wie hij in het hier en nu is. Een aangenaam nummer met zijn tokkelende gitaar en weer fluisterzang, toch voelt dit minder zoet dan de opener. Hier ligt de tekst én de beleving in de zang dichter bij elkaar; de instrumentatie sluit treffend aan. Subtiel én tegelijkertijd accenten zettend.

Better Life volgt daarna. Het is uptempo met een mooi ondersteunende drumbeat en aangenaam prikkelend orgelgeluid. Ongetwijfeld is het voor Joshua niet zozeer een maniertje maar gewoon zijn zangbenadering want ook hier klinkt de stem weer half fluisterend. Ja, als dit je stiel is, is het volop genieten van het album, maar als dat het niet is, trekken je tenen soms automatisch krom. Het arrangement is mooi, er is niks met het liedje, maar afhankelijk van je muzikale voorkeuren blijkt vanzelf wel hoe mooi je het vindt in totaal.

De liefhebbers worden op hun wenken bediend, want de voorkeursstijl voor de fluisterzang zet door op het hele album. Misschien hier en daar even wat minder fluister, wat meer zang, maar het inhouden domineert. De liedjes zijn allemaal niet verkeerd, niet hemelbestormend qua muzikale ontwikkeling, maar vooral compact, keurig, rakend aan zaken die impact hebben op het menselijke bestaan, nooit de diepte ingaand, tegelijkertijd het menselijk gevoel als onderwerp voor de liedjes niet uit de weg gaand. De liedjes zijn met overtuiging geschreven en gezongen en Jonathan Wilson heeft ervoor gezorgd dat het album klinkt als een klok. Het is aangenaam voor de achtergrond en ongetwijfeld vindt men er wel weer een nummer op dat passend is voor een serie of een film, maar waar van diamanten vaak gezegd wordt dat ze rauw en ongepolijst zijn, is hier eerder van het tegenovergestelde sprake. Een aardig album, maar zeker geen groeidiamant.  1. Goodbye
  2. Fewer Ghosts
  3. Better Life
  4. Make It Easy
  5. Hey You
  6. I'll Be Your Friend
  7. You're My Home
  8. Not Today
  9. Till the Morning
  10. Next to Me