×

Recensie

Roots

09 mei 2019

Josh Ritter

Fever Breaks

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Phytheas/ V2 Records

Fever Breaks Josh Ritter Roots 4 Josh Ritter – Fever Breaks Written in Music https://writteninmusic.com

Op fijne voorgangers Sermon On The Rocks en Gathering werd Josh Ritter geflankeerd door Sam Kassirer en Zack Hickman die sinds de begindagen in The Royal City Band figureren. Voor zijn tiende langspeler reisde Ritter naar Nashville. In de legendarische RCA Studio A ging hij aan de slag met producer Jason Isbel die de gitaarpartijen van Ritter flankeert.

De inzet van Isbels voltallige 400 Unit zorgde voor een behoorlijk gespierde sound in rockende tracks als Old Black Magic en het apocaliptische Losing Battles waarbij Sadler Vaden zich in breed uitwaaierende rauwe gitaarpartijen kan uitleven  De opener Ground Don’t Want M, een meeslepende murder ballad op twangend snarenwerk in duet met Amanda Shires  komt al meer in de buurt van Ritters vertrouwde folkrock repertoire en van zijn mentor Dylan als die zijn coutryroots opzoekt.

Als het tempo getemperd wordt komen de echte parels boven drijven, het weemoedige I Still Love You ( Now and Then) en het door de driftige vioolescapades van Shires en resonatorsnaren bijgekleurde The Torch Committee en het schitterende Silver Blade situeren zich in de folkhoek meer bepaald in een avontuurlijke, verhalende variant. Ritter is geen verstokte moraal ridder noch onheilsprediker, maar de huidige sociale ontwikkelingen negeren is geen optie. In de knappe country getinte snarenplukker All Some Kind Of Dream klinkt openlijk betrokkenheid en engagement door voor het vluchtelingen drama. “I saw my country in the hungry eyes of a million refugees, between the rocks and the rising tide as they were tossed  across the sea”. In het eerder aangehaalde onheilspeelend klinkende epos The Torch Commmitee wordt dat ongenoegen enigszins verhuld maar bijzonder effectief geventileerd.

A New Man leunt sterk aan bij het solowerk van Jason Isbell met een identieke, prachtige sonische uitwerking. Die keert na een akoestische intro terug met wonderlijk slidewerk in Blazing Highway Home. Een ontroerende ontknoping van de tiende langspeler, een geïnspireerd en meeslepend werkstuk dat de status van Josh Ritter als betere songsmid én uitvoerder bevestigd.  1. Ground Don't Want Me
  2. Old Black Magic
  3. On The Water
  4. I Still Love You (Now And Then)
  5. The Torch Committee
  6. Silverblade
  7. All Some Kind Of Dream
  8. Losing Battles
  9. A New Man
  10. Blazing Highway Home