×

Recensie

Roots

01 april 2016

Josh Harty

Holding On

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Holding On Josh Harty Roots 3.5 Josh Harty – Holding On Written in Music https://writteninmusic.com

Het is niet eenvoudig opgroeien als zoon van een politiechef in Noord Dakota die  ook predikant is. Het vooruitzicht voor een verblijf in cel of hel spoken wellicht voortdurend rond.  Josh Harty leerde  er wel zingen. Van zijn vijfde tot zijn twaalfde bracht hij samen met vader  gospel en country in zowat elke kerk en andere instellingen van de Lutherse gemeenschap in het Middenwesten Er bestaan zelfs opnamen van het godsvruchtige duo. Ondertussen heeft Harty  zijn persoonlijke traject afgelegd als singers-ongwriter met naast twee duo-projecten, twee solo langspelers die hij in zowat alle staten van zijn thuisland en tijdens tournees in Europa introduceerde.

Het meeste songmateriaal kwam dan ook on the road tot stand, de afgelopen jaren toerde Harty met een goed ingespeelde begeleidingsband, eveneens in de studio figurerend onder leiding van producer Blake Tomas, die enkele nummers ondersteund met banjo, hammondorgel en gitaar.

Met zijn warme expressieve stem, verwant met het rustieke timbre van Gordon Lightfoot, toont Harty zich een rasechte troubadour in het verhalende oeuvre. Hij is bovendien een niet onverdienstelijk gitarist, getuige de fingerpicking in Round and Round , beurtelings naar JJ Cale en Mark Knopfler lonkend en in het country getinte You and the Road.

De verzengende uithalen in de opzwepende billy-rocker Shiver In The Dark zijn van Chris Wagoner afkomstig. Wagoner zorgt ook voor fijne mandolineklanken in de titelsong Holding On, een prachtige roadsong die met harmoniezang van het wonderlijke duo Kely Mcrae/ Matt Castelein tot een van de fraaiste momenten uitgroeit, samen met de afsluitende ballade English Rain.  1. Holding On
  2. The Kind
  3. Round and Round
  4. Wired
  5. Learn To Fight
  6. Ballad For A Friend
  7. Running
  8. You And The Road
  9. Shiver In The Dark
  10. English Rain