×

Recensie

Soul / Hiphop

30 juli 2018

Jorja Smith

Lost & Found

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: The Orchard

Lost & Found Jorja Smith Soul / Hiphop 4 Jorja Smith – Lost & Found Written in Music https://writteninmusic.com

Met debuutalbum Lost & Found weet Jorja Smith meteen indruk te maken. Wat een stem heeft deze twintigjarige zeg. De Britse vocaliste werkte eerder al samen met Kendrick Lamar en Drake en was ook te horen op de Black Panther soundtrack, maar brengt nu eindelijk haar langverwachte debuut uit. Daarop hoor je hoe zij haar ronduit unieke stem rond heerlijk sensuele soul- en R&B singles wikkelt.

Behoorlijk snel gaan de gedachten richting de betreurde Amy Winehouse, al is Smith niet echt een kopie. Ja, er is onmiskenbaar een invloed, maar verder dan dat reikt het niet. Het grote uithangbord is haar al te bijzondere stem, al mogen haar composities er best wezen. Nochtans is de concurrentie zeker niet min: denk maar aan Kali Uchis, aan SZA en Kelela. Maar ook zij vormen slechts een referentie, een enkel richtsnoer om de sound van Jorja Smith mee te duiden.

Haar piepjonge leeftijd maakt ook dat haar songmateriaal vooral rond love troubles draait. Jongen maakt het uit, meisje maakt song. Jongen weet het niet zo goed, meisje ook niet. Meisje maakt song. En zo verder. Dat lees je gelijk al van bij de tracklist met tracks als Wandering Romance en On Your Own. Begrijpelijk dus, al weet de Britse haar horizon wel degelijk te verbreden, zowel qua inhoudelijke scope als qua muzikaal palet, mee dankzij de inzet van een producersteam dat ook werkte aan producties van Frank Ocean en Anderson Paak. Ook al ogen de songs behoorlijk onschuldig (Teenage Fantasy, dat ze op zestienjarige leeftijd schreef toen ze voor het eerst vlindertjes in de buik voelde), toch schemert er her en der al wat wijsheid door.

Goed voorbeeld is Blue Lights, dat een verklanking is van het welig tierende racisme en Het Systeem, waar weinig tegenin te brengen valt. “Don’t you run when you hear the sirens coming”, zo luidt het, op een al te springerige hiphopbeat. Of neem de manier waarop ze zich door het levenswijze Lifeboats freestylet. In zijn geheel is er hier sprake van een grote belofte. Ooit was Jorja Smith verloren in het leven, nu is ze eindelijk gevonden. Gered door de muziek. 1. Lost & Found
 2. Teenage Fantasy
 3. Where Did I Go?
 4. February 3d
 5. On Your Own
 6. The One
 7. Wandering Romance
 8. Blue Lights
 9. Lifeboats (Freestyle)
 10. Goodbyes
 11. Tomorrow
 12. Don’t Watch Me Cry