×

Recensie

30 juli 2019

Jordi Baizan

Free and Fine

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Berkalin Records

Free and Fine Jordi Baizan Roots 4 Jordi Baizan – Free and Fine Written in Music https://writteninmusic.com

Like The First Time, een eerste bundeling songs trekt de aandacht op enkele prestigieuze singer-songwriters competities in Texas. Jordi Baizan is van Spaans/Cubaanse afkomst en groeit op in Houston. Samen met zijn Mexicaanse vrouw Carmen voedt hij vier kinderen op, die slaan nu stilaan de vleugels uit. Voor Baizan de gelegenheid om zich nog meer op zijn songs te concentreren.

Als je de openingstrack van Free and Fine beluistert, besef je meteen dat je hier met een bijzonder  getalenteerd singer-songwriter te maken hebt. Between The Sun And The Moon komt on the road tot stand met hulp van de onvolprezen Terry Klein en Todd Withers. De overige tracks componeerde Baizin in zijn eentje. De door muzikanten/producers Walt Wilkins en Ron Flynt aangevoerde band met pedalsteelman Corby Shaub en de Nederlandse accordeonman Bart de Win zorgt voor een aangepaste, verfijnde soundtrack.

Of het nu een met pedal steel gelardeerd walsje in het romantische Let’s Have Seconds, de mandoline fingerpicking in het huiselijke Pictures On The Wall, het op ritmische fiddle geënt Whiskey And Water, een drugstragedie of andere fragmenten, het blijkt telkens onweerstaanbaar die Baizan met zijn warme, enigszins met Jim Croce verwante stemtimbre brengt en die soms met harmonische zang van Libby Koch verrijkt wordt. Het blijft geenszins niet beperkt tot op fraaie deuntjes gezette  poëzie. de door muzikanten/producers Walt Wilkins En Ron Flynt aangevoerde band zorgt voor een passende sound track overkomen. “Nothing’s bigger than Texas” zingt Baizan in Desert Line, evenals Winter’s Come accurate beschrijvingen van het dagelijkse leven, die onveranderlijk authentiek overkomen.

De pianoballade Time To Leave The Neigborhood is het aangrijpende relaas van een ware gebeurtenis in Baizan’s woonwijk, de confrontatie met een plots sterfgeval zet hem aan het denken. Nauwelijks  enkele weken na later werd zijn huis in Houston weggespoeld door orkaan Harvey. Een moeilijk te verteren verlies voor een familieman als Baizan die de catastrofe uitvoerig verwerkt in Heroes All Around Us.

Het zijn samen met het eerder aangehaalde Between The Sun And The Moon en Footsteps On The Ceiling, passages die er vanaf de eerste beluistering uitspringen, bij volgende luisterbeurten zijn het wellicht weer andere songs die de aandacht opeisen. Begin september komt Jordi Baizan naar Nederland. 1. Between The Sun And The Moon
 2. Could Have Been Us
 3. Pictures On The Wall
 4. Desert Line
 5. Winter's Come
 6. Footsteps On The Ceiling
 7. Let's Have Seconds
 8. Whiskey With Water
 9. Time To Leave The Neighborhood
 10. Tears And Mascara
 11. Heroes All Around Us