×

Recensie

Electronic

18 oktober 2017

Jordan Rakei

Wallflower

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Ninja Tune

Wallflower Jordan Rakei Electronic 4.5 Jordan Rakei – Wallflower Written in Music https://writteninmusic.com

Jordan Rakei werd geboren in Nieuw-Zeeland, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Australië (Brisbane) waar hij zijn jeugd doorbracht. Eerder verscheen de Groove Curse EP (2014) die hem naar London bracht, waar hij onder meer bijdroeg aan het album Caracal van het electronic duo Disclosure. Daardoor leerde hij een uitgebreider netwerk aan kennissen en vrienden zoals Tom Misch kennen die ertoe leidden dat zijn debuut Cloak grote golven maakte. Toch heeft hij genoeg inspiratie om ook onder zijn alias Dan Kye dancefloor killer songs uit te brengen.

De jonge, tegenwoordig in London residerende muzikant brengt op Wallflower een knappe mix van jazz, soul, R&B en hip-hop, gecombineerd met pop hooks, al is het vooral zijn soulvolle stem die de songs mee draagt. Zo hoor je hem op Wallflower, zoals de titel aangeeft, omgaan met al zijn angsten en onzekerheden die treffend op muziek gezet werden.

Bij opener Eye To Eye hoor je hem aan de slag met een akoestische gitaar in een song die de bezieling van Jeff Buckley herinnert. Een emotionele smeekbede die halfweg verrast en ander, meer bluesy en gaandeweg steeds donkerder terrein opzoekt. Vreemd, maar het dient gezegd: het wérkt. Rakei probeert overigens van Wallflower een staalkaart van eigen kunnen aan te bieden. Eentje die voor eenieder wat wils in zich heeft. Jazzfans kunnen hun hart vast ophalen aan het iets experimentelere Clues Blues terwijl elders ook fans van sexy R&B (Goodbyes) en soul zich niet in de steek gelaten voelen. Die diversiteit is slechts een van de sterktes van het album. Zo hoor je ook hoe hij heel slim Eye To Eye laat overgaan in het door piano geïntroduceerde May.

Het interessante is dat Rakei van Wallflower echt een geheel maakt, eerder dan een bricolage van songs. Hij en alleen hij is diegene die met zijn bijzondere stem en songs het album echt vorm geeft, ook al beroept hij zich op uitstékende muzikanten zoals Jim Macrae. Bijzonder: ook na meerdere luisterbeurten blijft het album trots overeind staan.

Inhoudelijk onderzoekt hij de verschillende dimensies van liefde (inclusief zelfliefde in het naar Princefunk neigende Nerve), al is hét onderwerp van Wallflower sociale angst in relaties. Zij is een Sorceress en blijft onbereikbaar voor hem, terwijl hij het verlangen van zich af zingt. Ondanks dat zingt Rakei opgewekt en is er een optimistische toon doorheen het erg verleidelijke album waarin de vleselijke lust niet geschuwd wordt (Carnation).

Wallflower is bij uitstek een verdomd sexy plaat van de schijnbaar schuwe, zich in filosofische bespiegelingen wentelende Rakei (Hiding Place). Zo bedenken we ons dat dit het soort album is waar Greg Dulli al jarenlang van droomt, maar met zijn Afghan Whigs niet meer rond krijgt. Wat zouden we hem graag de maximumscore toekennen, ware het niet dat we beseffen dat ondanks de aanwezigheid van een rastalent er nog wat groeimarge is. We zijn nu al razend benieuwd naar de opvolger van dit album. 1. Eye To Eye
 2. May
 3. Sorceress
 4. Nerve
 5. Goodbyes
 6. Clues Blues
 7. Chemical Coincidence
 8. Carnation
 9. Lucid
 10. Hiding Place
 11. Wallflower