×

Recensie

20 oktober 2016

Joost den Draaijer Presenteert The Seventies

Joost den Draaijer Presenteert The Seventies

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

Joost den Draaijer Presenteert The Seventies Pop 3.5 Joost den Draaijer Presenteert The Seventies Written in Music https://writteninmusic.com

De jaren zeventig begonnen voor Joost den Draaijer op Hilversum III bij de VPRO, waar hij op vrijdagmiddag de door hemzelf op verzoek van die omroep opgetuigde Top 30 presenteerde. In 1971 zette Joost, inmiddels al drie jaar geen ‘piraat’ meer, een nieuwe Nederlandstalig zeezender op. Voor dit Radio Noordzee Internationaal ging hij behalve een dagelijks lunchprogramma ook nog een wekelijkse hitlijst presenteren. Keurig meldde hij dit aan zijn bazen binj Hilversum III, maar die zagen het probleem niet. Zo kon het gebeuren dat Joost vanaf maart ’71 op vrijdagmiddag te horen was met de Hilversum III Top 30 op Hilversum III, op zaterdag met de Radio Noordzee Top 50 op de gelijknamige zeezender, vervolgens vijf dagen tussen de middag met Joost Mag Niet Eten op ‘Noordzee’en op vrijdag vanaf 16.00 uur weer op Hilversum III met de Top 30. Na een paar weken werd er toch aan de bel getrokken en stopte Joost (voorlopig) op 3. Hij zou er in 1972 alweer terugkeren, nadat een bomaanslag op Radio Noordzee door concurrent Veronica de zaak op scherp had gezet en de politiek had wakker geschud. Tot 1978 zou Joost de vaste waarde blijven tijdens het avondeten zijn op Hilversum III.

De soundtrack van dit deel van zijn radioloopbaan is vervat in de tweede set dubbel-cd’s, net als de eerste in min of meer chronologische volgorde en met het zwaartepunt op de wat minder voor de hand liggende tracks. Zo zijn van de groep Amsterdam zowel Lucy Lucy als de nog dieper weggezakte voorganger Indian Pipe vertegenwoordigd. Beide songs verraden dat de mooie samenzang en muziek met psychedelische invloeden goed aansluit bij het popklimaat van begin jaren zeventig. Alle vier de Joost-cd’s laten zich overigens beleven als een ‘who’s who?’ van de Nederlandse muziek. Peter van Asten, een van de leden van Amsterdam, zal een paar jaar later de drijvende kracht worden achter de teenyboppergroep Lemming en is weer later de producer van de Dolly Dots.

Venus is de enige bona fide Hollandse nummer 1 hit in de States. Die staat niet op deze cd’s. Wel een Nederlandse Top 10-hit van Shocking Blue uit 1970, Hello Darkness. Venus is startsein van een korte explosie van Nederhits in Amerika, met verder Ma Belle Amie van Tee Set en Little Green Bag van George Baker. Ook zij staan beide met andere nummers op deze compilaties. De eerstvolgende keer dat Nederland weer echt de top zou halen in de VS was in 1981, met de door Jaap Eggermont gemaakte Beatles-medley Stars On 45. Grappig genoeg begint ook die medley met Venus van Shocking Blue. De zanger die de John Lennon-stem doet op Stars On 45 scoort zelf begin jaren zeventig een paar hits met de groep Smyle: Bas Muis is hier te horen met It’s Gonna Be Allright uit 1972.

Een van de vele nummers met ‘een verhaal’ op deze compilatie is Marys Mama van de groep Drama. Bandleider Polle Eduard is na The Tee Set dit progressieve gezelschap begonnen. De debuut-LP, geproduceerd door Supersister-producer Hans van Oosterhout, wordt goed gerecenseerd, maar verkoopt niet. De platenmaatschappij vraagt Peter Koelewijn en hit te schrijven. De groep neemt het nummer tegen heug en meug op, maar weigert het live te spelen, terwijl zaaleigenaren en publiek dit wel verwachten. Als iedereen zich tegen hen heeft gekeerd, gaat Drama uit elkaar. Uit hun oeuvre is dus juist dit luchtige, niet representatieve liedje hier vertegenwoordigd.

Joost heeft zijn vier cd’s laten lopen van 1960 tot en met 1976. Niet geheel toevallig de periode waarin hij zelf op de radio was te horen en vrijwel samenvallend met het bestaan van de zeezender Veronica. Toen die in augustus 1974 moest stoppen, net als concurrent Radio Noordzee, was de ‘Gouden Eeuw van de Nederlandse Popmuziek’ ook al snel voorbij. ,,Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat daarmee de aanvoer van nieuwe, jongen, avontuurlijke bands begon te stokken en tegelijkertijd  de bewuste aandacht van de radio voor nieuwe bands en nieuwe successen. Het een heeft zonder twijfel met het ander te maken.’’

Natuurlijk heeft Willem van Kooten recht van spreken als het gaat over ‘zijn’ periode. Maar die houdt zo’n beetje op als de punk en new wave een nieuw hoofdstuk in de popmuziek inluiden. Al in 1978 begint bijvoorbeeld de VARA-radio met het voor eigen rekening opnemen van nieuwe Nederlandse acts die nog geen platencontract hebben. Wekelijks krijgt één band twee dagen studiotijd met een professionele technicus van de NOS. De opnamen werden vervolgens gedraaid op de VARA-dinsdag. In sommige gevallen leverde dat weinig meer dan een leuk souvenir voor de betrokkenen op, de wat ambitieuzere bands hadden ineens een goede demo voor zaaleigenaren en platenlabels, enkele van deze bands braken jaren na hun VARA-debuut echt door: Doe Maar, De Dijk, Klein Orkest en The Scene zijn slechts enkele van die namen. Net als de VARA maakten ook de KRO en VPRO vanaf eind jaren zeventig veelvuldig live-opnamen in het clubcircuit. Het is wellicht een ander soort aandacht dan het draaien van de hits waarmee Veronica populair werd, voor The Cats, Q65, Shocking Blue en The Shoes was het inderdaad voorbij, maar BZN, Golden Earring en George Baker handhaven zich prima zonder de zeezenders. En een nieuwe, meer progressieve generatie muzikanten vindt onderdak bij ‘de zuilen’. De Nederlandstalige pophausse van rond 1983 kwam er ook zonder hulp vanaf zee en nog eens drie decennia later moeten we vaststellen dat die ‘gouden eeuw’ van Joost den Draaijer zonder twijfel waardevolle vaderlandse geschiedenis is, maar dat de nieuwe ‘Hollandse Meesters’ – Armin, Tiësto, Afrojack – is opgegroeid in een wereld waarin dat hoofdstuk werkelijk als voltooid verleden tijd moet worden gezien.

Tracklisting Joost den Draaijer presenteert The Seventies Part 1:

 1. Unit Gloria – Our Father
 2. George Baker Selection – Dear Ann
 3. Amsterdam – Indian Pipe
 4. Casey & The Pressure Group – Soul Tango
 5. Rob Hoeke – Down South (Part 1)
 6. The Shoes – Osaka
 7. Freddies – Comedy Is Over Now
 8. Machine – Lonesome Tree
 9. Mailer Mackenzie Band – Red Rover
 10. Tee-Set – If You Do Believe In Love
 11. Supersister – She Was Naked
 12. Amsterdam – Lucy Lucy
 13. Mr. Albert Show – Wild Sensation
 14. The Cats – Magical Mystery Morning
 15. Continental Uptight Band – Please Sing A Song
 16. Dizzy Man’s Band – Tickatoo
 17. September – Little Sister
 18. Blue Planet – I’m Going Man, I’m Going
 19. Earth And Fire – Wild And Exciting
 20. Bonnie St. Claire – I Won’t Stand Between Them
 21. Machine – Rainmaker
 22. Brainbox – Doomsday Train
 23. Q’65 – Sexy Legs
 24. Shocking Blue – Hello Darkness

Disc 2:

 1. Cosmic Dealer – The Scene
 2. Ekseption – Peace Planet
 3. Livin’ Blues – Wang Dang Doodle
 4. Holland – Hans Brinker Symphony
 5. Jackie Cornell – Everyday’s Torture
 6. Focus – House Of The King
 7. Golden Earring – Holy Holy Life
 8. Moan – Health Of Freedom
 9. The Walkers – There’s No More Corn On The Brasos
 10. Cobra – The War Will Soon Be Over (My Love)
 11. Sandy Coast – True Love That’s A Wonder
 12. Casey & The Pressure Group – The Heart Of A Woman
 13. April Shower – Railroad Song
 14. Kraaijeveld – Mona Lisa
 15. Casey & The Pressure Group – Comin’ Home Baby
 16. Bzn – Bad Bad Woman
 17. Tony Ronald – Help (Get Me Some Help)
 18. Greenfield & Cook – Only Lies
 19. Leon De Graaff – Pittsburgh In The Rain
 20. Mouth & Macneal – How Do You Do?
 21. Ritty Mcgarretty – Give Up Your Guns
 22. Jojo – Lovin’ And Hurtin’

Joost den Draaijer Presenteert The Seventies Part 2:

 1. Seemon & Marijke – I Saw You
 2. Barry Hay – Did You Really Mean It?
 3. Mayfly – Blue Sofa
 4. Think Tank – Together
 5. Greenfield & Cook – Don’t Turn Me Loose
 6. Bolland & Bolland – Summer Of ’71
 7. Mouth & Macneal – Hello-A
 8. Drama – Mary’s Mamma
 9. Alexander Curly – I’ll Never Drink Again
 10. Don Rosenbaum – Swimming Into Deep Water
 11. Smyle – It’s Gonna Be Alright
 12. Bonnie St. Claire & Unit Gloria – Clap Your Hands And Stamp Your Feet
 13. Dizzy Man’s Band – The Show
 14. C.C.C. Inc.- Castle In Spain
 15. Kayak – Lyrics
 16. Solution – Divergence
 17. Maddog – It’s Gonna Be Better
 18. Hans Van Hemert – Because Of The Cats
 19. Oscar Benton – Bensonhurst Blues
 20. Left Side – (Like A) Locomotion
 21. Long Tall Ernie & The Shakers – Big Fat Mama
 22. Lemming – Lucifera
 23. Wally Tax – Miss Wonderful

Disc 2:

 1. The Rockets – Rock ‘N Roll Drummer – Pt. 1
 2. Catapult – Let Your Hair Hang Down
 3. Heart – Lovemaker
 4. Lemming – Father John
 5. Spirit Of St. Louis – Down By The Radio
 6. Catapult – Teeny Bopper Band
 7. Joey Dyser – 100 Years
 8. Alquin – Wheelchair Groupie
 9. Lucifer – House For Sale
 10. Hank The Knife And The Jets – Guitar King
 11. Husky – Song Of Praise
 12. Galaxy Lin – Long Hot Summer
 13. Limousine – Seventy-Five
 14. Hank The Knife And The Jets – Stan The Gunman
 15. Maggie Macneal – When You’re Gone
 16. Lucifer – I Can See The Sun In Late December
 17. Pussycat – Mississippi
 18. Golden Earring – Bombay
 19. Peter En Zijn Rockets – Mij Oh Mij
 20. Boudewijn De Groot – Als De Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen