×

Recensie

Rock

11 december 2022

Joost de Lange Band

Hypnotized

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht in eigen beheer

Hypnotized Joost de Lange Band Rock 3.5 Joost de Lange Band – Hypnotized Written in Music https://writteninmusic.com

Lonesome Wolf was onze eerste kennismaking met dit sterke bluesrocktrio rondom frontman, zanger en gitarist Joost de Lange. Ook op dit album speelt Joost samen met Ramses Donvil op drums en Mitchell Goor op bas. Niet zomaar een begeleidende ritmesectie, nee, een ritmesectie die van zich doet spreken en die net zozeer bepalend is voor het karakter en het klankbeeld van de band als Joost. Heerlijk hoe het spel van de drie juist ook op elkaar afgestemd is en helemaal als in een flow voelt. Live ingespeeld? Als je hoort hoe het album klinkt, hoe de bas en drums inhaken op het spel van Joost en hoezeer er ruimte is voor juist Ramses en Mitchell, dan kun je niet anders dan die conclusie trekken.

Als het anders is, is de productie van het album nog sterker dan je op basis van de sound al zou denken.  De sound van het album is gewoonweg strak. Mooi al om in je openingsnummer een stuk eigenzinnigheid aan de dag te leggen, I Won’t Follow. Het nummer trapt het album af, trapt het open en groovet werkelijk als een malle. Joost, Ramses en Mitchell hebben er zin in. En hoewel er nog geen sprake is van hypnose, wordt je aandacht wel helemaal naar de muziek getrokken. Ramses zit dicht op de huid van Joost, zo voelt het en Mitchell houdt beiden weer nauwgezet in het oog en speelt zijn baslijnen strak binnen de compositie. Heel erg fijne opener met een uitstekende gitaarsolo die al laat horen dat Joost weet waar Abraham de bluesrockmosterd vandaan haalt. Tegelijkertijd, Joost waakt er wel voor om zomaar te volgen en de band maakt het album dus echt tot een eigen product.

De heerlijke tweede track gaat nog verder als het gaat om grooven. Mixed Emotions knalt uit je speakers, gretig en energiek. Heerlijk scherp en lekker bassend de diepe grooves erin brengend terwijl Joost heerlijk rauw zingt en een zeer wel passende solo speelt. Love it! Hypnotized opent relaxed. Stel je een plaatje voor van zo’n Western omgeving, een canyon of juist open vlakten en de openingsklanken kun je je er zo bij voorstellen. En ja, dan komt ie er toch weer in, die onweerstaanbare groove van dit drietal. Man, man, heerlijk weer die stem van Joost. Laten we dat maar vaststellen: het geluid van de band op het hele album knalt en groovet als een malle en krijgt accenten door zowel het spel van Joost als door wat Ramses en Mitchell laten horen. De gitaarsolo in dit nummer zet nog even het spotlicht op het spel van Joost, ja, dat zit echt wel geramd.

Love, Fear And Uncertainty is een wat rustiger bluesy nummer. Ja, ook daar kun je de mannen om sturen. Joost net iets schurender met zijn stem, heerlijke opbouw in het nummer, in de zanglijnen en dat maakt het toch ook wel een erg gave track. De solo van Joost is er een uit het boekje. Niet het boekje voor standaard solo’s, nee, het boekje voor solo’s met gevoel gespeeld en met afwisseling van jewelste. En dan volgt er een tweede solo. Joost in overdrive, in beleving, bedoel ik. Heel, heel gaaf.

The Unknown en Shout It All Out houden de energie er stevig in en dat is een mooi bruggetje naar Take Me Higher dat net een versnelling omlaag schakelt terwijl de power van de band er zeker niet minder om wordt. Je kunt het je zo voorstellen, de drie mannen samen de studio in, inpluggen met een basisidee voor de nummers én gaan. Het middenstuk van Take Me Higher geeft je dat gevoel zeer sterk. Toe maar, toe maar, zo lijkt het te klinken en dat terwijl Joost alweer een heerlijke solo ten beste geeft. Genieten!

Beyond The Horizon is weer anders. Joost, Ramses en Mitchell zijn goed thuis in de blues en bluesrock en weten een gevarieerd album neer te zetten. Dit is op dit album ook alweer een heel fijn nummer. Variatie in spel, variatie in zang. Het is er allemaal. Die variatie houdt de band ook vast in de laatste twee nummers en dat is ook alweer zo’n bouwsteen van dit album.

Joost de Lange Band levert met Hypnotized een knaller van een album af waarvan je bij de gedachte aan dit live te horen alvast je vingers kunt aflikken. De gretigheid van de band, de uiterst strakke en gevarieerd spelende ritmesectie, de variatie in nummers, de sterke zang van Joost en zijn rake gitaarspel, van gevoelige momenten tot raggende solo’s en steeds aansprekende riffs maken het album af. Een zo raak vangen van groove in een album én de aandacht weten vast te houden, alle complimenten daarvoor. Erg fijn album!  1. I Won't Follow
  2. Mixed Emotions
  3. Hynotized
  4. Love, Fear And Uncertainty
  5. The Unknown
  6. Shout It All Out
  7. Take Me Higher
  8. Beyond The Horizon
  9. Walk The Line
  10. Rush