×

Recensie

Pop

29 oktober 2012

Jonathan Jeremiah

Gold Dust

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Island

Gold Dust Jonathan Jeremiah Pop 4 Jonathan Jeremiah – Gold Dust Written in Music https://writteninmusic.com

Met de prachtsingles Lost en vooral Happiness brak de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah vorig jaar groots door in Nederland. Het op de singles volgende debuutalbum A Solitary Man bleek vervolgens zo’n groot publiek aan te spreken dat deze in Nederland goud verkocht. Met een uitverkocht concert in Carré in het najaar werd zijn status bevestigd.

Zijn nieuwe album Gold Dust is geen gemakzuchtig vervolg op zijn debuut geworden. Met een fijne ambitie heeft Jeremiah een flink aantal spannende songs geschreven die muzikaal en vooral ook tekstueel een fijne extra verdieping bewerkstelligen. Met vele heftige persoonlijke gebeurtenissen al basis heeft Jeremiah op Gold Dust een flink andere reeks songs geschreven. De melodieën zijn donkerder en zijn fraaie stem klinkt nog emotievoller. Belangrijke schakel binnen de muzikale structuur is ook deze keer weer zijn goede vriend Jules Buckley, die met briljante arrangementen de sterke songs van Jeremiah nog sterker maakt.

Waar de arrangementen Buckley op Jeremiah’s debuut nog een aanvulling op de songs waren is op Gold Dust te merken dat songs en arrangementen veel meer vervlochten zijn. Buckley heeft overduidelijk de persoonlijke teksten van Jeremiah als basis gebruikt en weet met indrukwekkend ingenieuze arrangementen de songs van extra emoties te voorzien. Waar Buckley op A Solitairy Man ‘zijn’ Londense Heritage Orchestra liet meespelen heeft hij nu het Metropole Orkest, waar hij reeds een kleine 4 jaar als dirigent aan verbonden is, bereid gevonden mee te werken. En wat een geweldig orkest blijft dat toch.

Gelijk met albumopener/titelsong Gold Dust is te horen hoe fraai het tandem Jeremiah/Buckley op dreef is. Prachtige introductie met fijne climax. Het daarop volgende Fighting Since The Day We Are Born is weer geheel anders maar net zo subtiel krachtig. Met het ingetogen Shout en het heerlijk zomerse en lush gearrangeerde Lazin’ In The Sunshine vindt het album vervolgens zijn kleur. Om in het ronduit schitterende Everyday Life een eerste hoogtepunt te vinden. Wat een ongelooflijk mooie versmelting van melodie en arrangement!

Om alle songs apart in deze recensie te vermelden heeft geen zin. Gold Dust is zo’n album waarvan de songs met meerdere beluisteringen volledig op je in gaan groeien. Naast de eerder genoemde klasse songs vallen dan ook The Time Of Our Lives (dat arrangement!!!), het heerlijk melancholieke Chatsworth Ave, de pianoballades You Save Me en  Forever Shall Be Ours en het geweldige Caffeine & Saccharin vanzelf op hun plek.

Het valt te hopen dat het tandem Jeremiah/Buckley voor het volgende album in tact blijft. Met de ervaring zal de trilogie dan beëindigd kunnen worden met het absolute meesterwerk dat er in zit. 1. Gold Dust
 2. Fighting Since The Day We Are Born
 3. Shout
 4. Lazin' In The Sunshine
 5. Everyday Life
 6. All We Need Is A Motorway
 7. The Time Of Our Lives
 8. You Save Me
 9. Chatsworth Ave.
 10. Forever Shall Be Ours
 11. Caffeine & Saccharin
 12. Gold Dust (Reprise)