×

Recensie

Roots

01 december 2016

Jonah Tolchin

Thousand Mile Night

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Yep Roc Records

Thousand Mile Night Jonah Tolchin Roots 4 Jonah Tolchin – Thousand Mile Night Written in Music https://writteninmusic.com

Op zijn vijftiende werd de jonge gitarist uit New Jersey al uitgenodigd door de fenomenale bluesgitarist Ronnie Earl geïnviteerd  om samen te musiceren. Tolchin zocht en vond zijn muzikale weg  en bracht in 2012 een eerste langspeler in eigen beheer uit, de titel track Criminal Mind was de allereerste song die hij tijdens zijn tienerjaren componeerde. Het debuut werdt opgepikt  door de radiostations en niet veel later stond Tolchin op het podium van het Newport Folk Festival. Op het epeetje 5 Dollar werkte Tolchin samen met producer  Marvin Etzioni, die leidde ook Clover Lane, Tolchins debuut voor Yep Roc in goede banen.

De multi-instrumentalist verzamelde opnieuw een sterk team rond Tolchin. In  nauwelijks vier dagen werden acht songs, nagenoeg live vastgelegd in de Fame Studios in Muscle Shoals. Naast Etzioni figureerde gitarist Lucas Hamren, drummer Michael Joel Bosco en bassist Jamie McFarlane , zoon van Muscle Shoals veteraan Will McFarlane. Alleen de producer kende de songs vooraf, dat resulteerde in een instinctieve benadering die ook de twee songs Beauty In The Ugliest Of Day en Completely die met andere muzikanten waaronder Santa Davis, percussionist van Bob Marley en Joachim Cooder in California werden ingeblikt.

De Fame sessies leveren schitterende bluesy folkrrock op. De hypnotische titeltrack voert je met snerpende slides langs  eenzame highways langs dreigende badlands en gore motels, één van de vele ‘thousand miles nights’, nachtelijke autoritten op weg naar een volgend concert. “Old radio plays but nobody listen”.

Een charmant rammelend akoestisch I Wonder klinkt als een outtake van Dylans Nashville Skylin. Het van Tobias The Owl? geleende I Wonder vormt samen met  Song About Home een bijzonder fraai intimistisch luikje. Via het door aanstekelijke orgeltje en het opmerkelijke gitaarspel van de alomtegenwoordige Lucas Hamren aangespoorde Unless You Got Faith komen we bij  een hallucinant, wanhoop uitstralend Where The Hell Are All Od My Friends? Ook Working Man Blues # 22 kan je niet meteen van je afzetten. Voor de afsluiter graaft  Tolchin diep in de traditie van de primitieve countryblues en brengt een bezwerende versie van pionier Skip James’ Hard Time Killing Floor Blues enkel met akoestische gitaar. Hoe Jonathan Tolchin op een podium klinkt kan je op 15 december vaststellen in Leeuwarden, Mijn Ouders en 22 december in De Kapel, Eindhoven.  1. Beauty In The Ugliest Of Days
  2. Thousand Mile Night
  3. I Wonder
  4. Completely
  5. Paint My Love
  6. Song About Home
  7. Unless You Got Faith
  8. Where The Hell Are All Of My Friends
  9. Working Man Blues #22
  10. Hard Time Killing Floor Blues