×

Recensie

Jazz

23 april 2020

Jonah Parzen-Johnson

Imagine Giving Up

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz Records

Imagine Giving Up Jonah Parzen-Johnson Jazz 4 Jonah Parzen-Johnson – Imagine Giving Up Written in Music https://writteninmusic.com

Een zeer opvallende muzikant is de in New York wonende jazzsaxofonist Jonah Parzen-Johnson. Over een basis van zelf geproduceerde electronic klanken vindt hij met zijn baritonsax al improviserend nieuwe wegen. Op zijn nieuwe album Imagine Giving Up trekt hij die lijn verder dan ooit door.

Parzen-Johnson is een zichzelf immer uitdagende muzikant, die op de eerdere albums die hij reeds uitbracht steeds weer met synthesizers aan de slag ging en daar nieuwe muzikale wegen in vond. Steeds volledig op zichzelf aangewezen gaat hij onderzoekend, zowel in de studio als op het podium, aan het werk. Eenieder die hem live aan het werk heeft gezien weet hoe imponerend dat werkt.

De zes composities die op Imagine Giving Up te vinden zijn, zijn volledig opgebouwd uit prikkelende elektronische klanken, waarvan de basis ligt in zijn eigen gesampelde saxofoonspel. Eigen werk dus gesampeld, waardoor hij met zijn baritonsax erbij een volledig bandgeluid kan produceren.

Zijn mooie melodielijnen en improvisaties raken steeds weer nieuwe intense sferen die zowel zinnenprikkelend als intrigerend zijn. Mooi hoe hij de melancholieke klank van zijn baritonsax over de elektronica heen stuurt. Elektronica die hij dan weer als een warme deken uitspreidt dan weer dwars en onvoorspelbaar over zijn saxspel heen duwt.

Zes composities die prikkelen en intrigeren en een muzikant met een spelplezier dat z’n gelijke niet kent. Met als uitgangspunt het denken over waar je in de wereld staat, hoe je daar zelf mee omgaat en hoe je met jouw positieve energie het leven van anderen rijker kunt maken, heeft Parzen-Johnson met Imagine Giving Up een waarachtig interessant nieuw album gemaakt.

Kant A:

  1. Find The Feeling
  2. Focus Re-Focus
  3. Everything is Everything Else

Kant B:

  1. Up
  2. The Smile When You Fall
  3. Stand Still