×

Jon Hopkins

Singularity

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino

Singularity Jon Hopkins Electronic 4.5 Jon Hopkins – Singularity Written in Music https://writteninmusic.com

Jon Hopkins nam ruim de tijd na het (meer dan terechte) succes dat hem met Immunity in 2013 ten deel viel. Eerst liet hij zich het succes welgevallen met veel optredens om er daarna even flink tussenuit te gaan en zich met een verfriste geest in de woestijnen van Californië op Singularity te storten.

En wat heeft hij daar goed aan gedaan. Op Singularity klinkt hij als herboren. De eerste helft van het album mag dan nog die donkere sferen hebben waarvan we hem zo goed kennen, de zon breekt door even over de helft van het album en in een weldadige psychedelische/kosmische sfeer trekt hij ons vervolgens zijn nieuwe muzikale wereld in.

De titeltrack waar het album mee begint is zo’n track waar Hopkins zo vermaard om is. Spanning opbouwen en met fascinerende ritmes uitbouwen. Hopkins is meester in het opzetten van donkere sferen en het briljant opbouwen van een ritmisch landschap. Doorduwen naar een alles overrompelende climax kent hij niet, die weet hij steeds vakkundig te omzeilen. Maar de spanning is de hele track aanwezig en wordt steeds met nieuwe diepe bassen en beats van nieuwe dimensies voorzien. Adembenemende track om het album mee te beginnen.

Emerald Rush, de eerste track die de komst van het album aankondigde, hadden we al in alle graagte tot ons genomen. Pulserende dan weer hard beukende beats, die tot een uitbundige en heerlijke track doorduwen. Neon Pattern Drum start als een verknipte compositie waarvan de stukken langzaam aan bij elkaar worden geschraapt om op wonderbaarlijke wijze tot een wel heel dikke track omgebouwd te worden.

Datzelfde geldt nog meer voor het album middelpunt Everything Connected waarin Hopkins maar weer eens laat horen dat hij heer en meester is. Wat bouwt hij over verrukkelijke beats een glorieuze techno track op. Everything Connected is een lang uitgesponnen track met alles erop en eraan, van een geniale op en uitbouw, mysterieuze synths in de tussenstukken tot een volmaakt slot.

Het verstilde einde van Everything Connected is de aanzet tot Feel First Life waarin Hopkins ons zijn nieuwe muzikale wereld intrekt. Het is een super sfeervolle track die met mannenkoorzang een bijna hemelse dimensie krijgt. COSM sluit daar naadloos op aan. Rustig startend vol vreemdsoortige klanken met een welhaast kosmische klankkleur vol fijne echo en galm bouwt de track met diepe bassen en cool opgebouwde beats uit naar een nieuw hoogtepunt van het album. Het introspectieve Echo Dissolve vloeit daar met zijn fraaie pianospel fraai op aan.

Met Luminous Beings trekt Hopkins het album met eerst prikkelende dan pulserende beats en spannende soundscapes naar de meest wondermooie plek die je ooit hebt ervaren om dan met beats weer terug in sfeer te komen. Wonderlijk mooie track en een van de hoogtepunten in Hopkins’ oeuvre. Met het tevens puur op de piano gespeelde (op zowel een standaard piano en vleugel gespeeld en op een briljante manier vervlochten) Recovery sluit het album introspectief af.

Singularity is een album van onschatbare klasse. Een album dat je van de dansvloer naar een plek op het dak van je huis voert en je met uitzicht op de sterren naar een volmaakte wereld trekt. Een album om als een lange trip tot je te nemen en je volledig in te verliezen. Weg van de bullshit waar we ons momenteel op deze aardkloot mee bezig houden, je verliezen in alles wat die wereld juist ook zo mooi maakt.  1. Singularity
  2. Emerald Rush
  3. Neon Pattern Drum
  4. Everything Connected
  5. Feel First Life
  6. C O S M
  7. Echo Dissolve
  8. Luminous Beings
  9. Recovery