×

Johnny Marr

The Messenger

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warner Music

The Messenger Johnny Marr Alternative 4 Johnny Marr – The Messenger Written in Music https://writteninmusic.com

Naar een eerste solo album van The Smiths gitarist Johnny Marr werd eigenlijk al jaren uitgekeken. Maar dat de man zo overtuigend op eigen benen kan staan als op The Messenger te horen is, is dan wel weer een grote en zeer aangename verrassing.

Natuurlijk probeerde Marr na het overrompelende jaren 80 succes van The Smiths, waarvoor hij de muziek schreef en Morrissey de teksten, op verschillende manieren zijn klasse te bewijzen. Of dat nu als gastgitarist bij Paul McCartney, Bryan Ferry, The The en later Modest Mouse en The Cribs of in eigen bands als Electronic (met New Order’s Bernard Sumner) en Johnny Marr And The Healers was. Het was allemaal oke, maar niet zo goed en opvallend als hij met The Smiths legendarisch was geworden. Je kon toch niet ontkennen dat het zo sprankelende gitaarspel van Marr in zijn andere projecten net zo briljant uit de verf kwam als in zijn Smiths jaren.

Met een eerste glimp van The Messenger een paar maanden terug was dat gevoel er plots wel. Een lekker zelfverzekerde Marr die zowel op zang als op gitaar weer grootse indruk weet te maken. En dat gevoel is ook gelijk aanwezig bij de andere tracks die zijn eerste solo album The Messenger kent. Erg goed songmateriaal ook. En een lekker dik spelende groep muzikanten heeft hij om zich heen verzameld.

Gelijk met albumopener The Right Thing Right is het raak. Zeer sterk gitaarwerk, dito zang en een lekker stuwende band. Met I Want The Heartbeat en het geweldige European Me gaat Marr onverdroten voort. Voor het eerst sinds The Smiths klinkt Marr weer zoals hij in de hoogtijdagen van die band klonk. En zijn zang klinkt lekker puur, oprecht en melodieus. Het lekker strakke Upstairs, de erg fijne titeltrack, het zeer aanstekelijke Generate! Genrate! en het erg Smiths gelijke en geweldige The Crack Up en de fraaie, lekker dikke, albumafsluiter New Town Velocity bewijzen dat Marr ruim 25 jaar na The Smiths nog steeds muzikaal zeer veel te vertellen heeft.

The Messenger is de glorieuze terugkeer van een van de beste gitaristen/ songschrijvers die Engeland ooit gekend heeft. En wat een heerlijk gevoel geeft dat! 1. The Right Thing Right
 2. I Want The Heartbeat
 3. European Me
 4. Upstarts
 5. Lockdown
 6. The Messenger
 7. Generate! Generate!
 8. Say Demesne
 9. Sun And Moon
 10. The Crack Up
 11. New Town Velocity
 12. Word Starts Attack