×

Recensie

Roots

02 september 2016

Johnny Dowd

Execute American Folklore

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Mother Jinx Records

Execute American Folklore Johnny Dowd Roots 3.5 Johnny Dowd – Execute American Folklore Written in Music https://writteninmusic.com

Johnny Dowd wordt wel eens in hetzelfde, groezelige muzikale steegje gesignaleerd waar Waits, Cave en destijds Captain Beefheart zich ophouden met op eigenzinnige muziek gebouwde verhalen waarin niet zelden personages uit de van de samenleving  figureren.

Dowd die ondertussen en de kaap van de 65 overschreden heeft, schuwt evenmin het experiment. Dat blijkt uit het imposante rijtje langspelers dat hij sinds het uit ’95 daterende en oorspronkelijk op cassette uitgebrachte Wrong Side Of Memphis afleverde, hij nadert dan al de vijftig. Dowd groeide op in Texas, Memphis en Oklahoma en zet de verhuisfirma Zolar Moving  Company op in Ithaca, New York, die job combineert hij met zijn muziek.

Op zijn nieuwe langspeler eist zijn hoogbejaarde  beatbox een prominente plaats op, samen met de vervormde partijen op toetsen en gitaar, die Dowd eigenhandig inspeelt, levert dat grillige maar dansbare stuff op getuige Unease and Disease. Het bizarre 3.29.48 (de geboortedatum van Dowd) verhaalt zijn al dan fictieve levensverhaal. In het op funky parlando geënte Last Laugh heeft hij het over zijn ouders. Sexual Revolution is evenmin een vrolijk verhaal. Bovendien plaatst hij zich met zijn kille parlando en expliciete, vaak absurde buiten de gebruikelijke harmonische structuren van de alt country en Americana. In Mr Muggles duikt voor het eerst zijn vertrouwde partner Anna Coogan op met hoge ijle uithalen. Rhumba In The Park is even een luchtig tussendoortje.

Titels als Whiskey Ate My Brain en Brains-a-Flame maken de onheilspellende verwachtingen helemaal waar terwijl de monotone ritmiek dat effect nog versterkt met galmende slides en de onderkoelde vocale bijdrage van Coogan.  Het repetitieve scandering in het door de mangel gehaalde Execute American Folklore klinken als een meedogenloze afrekening. En A World Without Me het duet met Coogan klinkt bij momenten als onscure garagerock uit de jaren zestig.

We weten ondertussen al een tijdje dat Johnny Dowd zich ver buiten het reguliere circuit ophoud, hij creëert zowat zijn eigen niche. Bovendien weet de muzikale outlaw telkens met ieder nieuw werkstuk te verrassen. Dat is niet anders met het met hulp van fundraising tot stand gekomen Execute American Folklore, een eigenzinnig muzikaal statement dat Dowd uitgebreid komt voorstellen tijdens de Europese tournee in oktober.

http://www.sedate-bookings.com/site/tourdates/ 1. Unease and Deviance
 2. 3.29.48
 3. Last Laugh
 4. Sexual Revolution
 5. Mr.Muggles
 6. Rhumba in the Park
 7. Whiskey Ate My Brain
 8. Funkalicious
 9. Modern Woman
 10. Freddie
 11. Brains-a- flame