×

Recensie

Roots

03 april 2014

Johnny Cash

Out Among The Stars

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Sony Legacy

Out Among The Stars Johnny Cash Roots 3 Johnny Cash – Out Among The Stars Written in Music https://writteninmusic.com

Een Nieuwe Plaat Van Johnny Cash! Dat was een gebeurtenis in de jaren vijftig, in de vroege jaren zestig, rond 1970 en tussen 1994 en zijn dood in 2003. Maar in de jaren tachtig? Columbia, het platenlabel waarbij Johnny Cash al sinds de jaren vijftig onder contract stond, weigerde in 1984 het album Out Among The Stars uit te brengen. Te slecht, luidde het oordeel.

De zoon van Johnny Cash en June Carter, John Carter Cash, diepte de opnamen vorig jaar op uit de kluizen. Sony Music, de ‘erfopvolger’ van Columbia, is nu gunstiger gestemd over het materiaal en wilde het elf jaar na Cash’ dood wél uitbrengen.

In de wetenschap dat Johnny Cash nooit meer nieuwe opnamen zal maken, is Out Among The Stars het beluisteren beslist waard. Maar de conclusie moet toch ook dertig jaar na dato luiden dat de periode rond 1984 (zo oud zijn de meeste opnamen) niet bepaald zijn meest creatieve was.

Alom bekend is nu dat Johnny Cash in die periode nog zwaar aan de pillen zat (daar was hij van af toen hij medio jaren negentig met Rick Rubin in zee ging voor de legendarische American Recordings). In 1984 scoorde hij zowaar weer eens een hitje. Maar The Chicken In Black, met aan het slot een ‘revival’ van het ‘Hmmmm’ dat ook aan het eind van I Walk The Line is te horen, was weinig meer dan een noveltydeuntje. Dat bracht Columbia destijds dus wel uit.

Is het achteraf begrijpelijk dat Out Among The Stars niet verscheen?

Eigenlijk wel. Van de twaalf songs, plus een door Elvis Costello vervaardigde remake van het beste nummer, She Used To Love Me A Lot, zijn er drie waarin Cash in de buurt komt van het niveau dat hij met Rick Rubin haalde. Het genoemde She Used To Love Me A Lot is er één, met elke zin die klinkt als een cliffhanger op weg naar de volgende zin, en dreigend op dezelfde manier als de songs die Lee Hazelwood in de jaren zestig met Nancy Sinatra opnam. Maar Billy Sherrill, de destijds zeer gewilde producer in Nashville die ook bij deze opnamen achter de knoppen zat, verzoop veel van de suspense uit deze track in een veel te gladde begeleiding. Dat deed hij bijvoorbeeld ook in I Came To Believe, een van de twee door Cash zelf geschreven tracks op het album. In het nummer getuigt de zanger van zijn geloof in God.

Twee songs zijn duetten van Cash met grote liefde June Carter. Baby Ride Easy doet muzikaal wel wat denken aan Jackson, de van Lee Hazelwood en Nancy Sinatra (daar zijn ze weer) geleende country-classic waarmee Cash en Carter eind jaren zestig ook scoorden. Maar in ’84 klinkt het duo futloos. Ook in duet nummer twee, Don’t You Think It’s Come Our Time, is dat het geval.

Helemaal blasé klinken Tennessee, Rock And Roll Shoes en I Drove Her Out Of My Mind. Tussen alle met overdaad en opsmuk gemaskeerde routine valt After All ineens op. Een nummer dat niet had misstaan op de American Recordings.

Eén ding bewijst dit album verder nog wel. Elvis Costello toont zich met zijn productie van She Used To Love Me A Lot een waardig opvolger van Rick Rubin. Klein en kaal, zo klinkt Cash toch het best.

Laat dat dan het alibi zijn dat deze uitgave bestaansrecht verschaft. 1. Out Among The Stars
 2. Baby Ride Easy
 3. She Used To Love Me A Lot
 4. After All
 5. I'm Movin' On
 6. If I Told You Who It Was
 7. Call Your Mother
 8. I Drove Her Out Of My Mind
 9. Tennessee
 10. Rock And Roll Shoes
 11. Don't You Think It's Come Our Time
 12. I Came To Believe
 13. She Used To Love Me A Lot [JC/EC Version]