×

Recensie

Roots

24 oktober 2010

John Wort Hannam

Queen’s Hotel

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Black Hen Music

Queen’s Hotel John Wort Hannam Roots 4 John Wort Hannam – Queen’s Hotel Written in Music https://writteninmusic.com

Een heerlijke mix van blues, folk en country. Zo kun je de muziek van John Wort Hannam in het kort omschrijven. Met Queen’s Hotel levert hij zijn vierde volwaardige album af, voor de liefhebbers van de drie genoemde genres is dit album een absolute must voor in de muziekkast!

John Wort Hannam komt uit het zuiden van de provincie Alberta in Canada, dicht bij de plaats Calgary. Niet alleen vanwege Canada zijn al vergelijkingen gemaakt met landgenoot (en muzikale grootheid) Gordon Lightfoot, dat heeft ook te maken met de songteksten van beide heren. Trouwens, waar het ook mee te maken heeft, een dergelijke vergelijking is natuurlijk waar je als muzikant alleen maar van droomt.

Dat Wort Hannam zo goed kan schrijven lijkt te verklaren uit zijn vorige baan; hij werkte namelijk vijf jaar als leraar op het grootse indianenreservaat van Canada (The Kainai Nation), waar hij als vak ‘creatief schrijven’ gaf. Toen in 1997 een vriend hem muziek liet horen van Loudon Wainwright III, was hij in één klap verkocht: dit wilde hij ook gaan doen. Een jaar later kocht hij een gitaar en begon hij muziek te maken. In 2003 stopte hij als leraar om zich volledig te kunnen storten op zijn droom: een leven als muzikant.

Een jaar daarvoor had Wort Hannam al een album gemaakt, zoals gezegd, Queen’s Hotel is inmiddels zijn vierde. In Canada kwam het eind 2009 al uit. Jammer dat wij zo lang hebben moeten wachten om deze heerlijke muziek hier te krijgen, maar nu die er is, meteen wat info erover:

In de upbeat opener With The Grain bezingt Wort Hannam hoe hij zijn vader vertelt dat hij gaat stoppen als leraar om zijn droom na te jagen. Een prachtig nummer, onder meer door de aanwezige mandoline. Hoewel je bij Requiem For A Small Town een positief verhaal verwacht, gaat het over een plek die het voor Wort Hannam toch nooit is geworden, ironie is de man dus ook niet vreemd. Come back to me is een heerlijk nummer voor iedereen die liefdesverdriet heeft, verliefd is of op een andere manier zin heeft in een integer en puur liefdeslied. Worth A Damn is een heerlijk duet met Jenny Whiteley, een nummer waarvan iedere countryliefhebber vrolijk wordt. Ook hier trouwens weer prachtig spel op de slide gitaar. Hou je daarvan, ben je dol op mandoline en banjo, dat zit je met dit album dus erg goed! Ook al komt Wort Hannam uit Canada, als je je ogen dicht doet, zou je je net zo goed in een pub aan de westkust van Ierland kunnen wanen, waar je onder het genot van een pint Guinness geniet van deze heerlijke muziek.

Queen’s Hotel telt ook nog twee al eerder geschreven nummers, zoals Church Of The Long Grass. Hierin omschrijft Wort Hannam ‘zijn’ Alberta, daarmee voor sommigen het onofficiële volkslied voor de provincie. Het nummer Pier 21 gaat over het vertrek van Wort Hannam’s familie van het eilandje Jersey en de emigratie naar Canada in de late jaren zeventig. Allemaal nummers dus, met een verhaal en meer dan een aaneenschakeling van noten. Trefwoorden zijn puur, integer en melancholie.

Voor wie de recensie van het album Everywhere West van Jim Byrnes heeft gelezen, op Queens Hotel is dezelfde Steve Dawson te horen. Opnieuw op veel verschillende instrumenten en opnieuw met werkelijk magistraal spel! Ook maakt Wort Hannam net als Byrnes gebruik van de prachtige stem van zangeres Jeanne Tolmie.

De muziek is oprecht en persoonlijk. Voor een deel komt dat doordat het album live is opgenomen, alle muzikanten in één ruimte bij elkaar. Voor het andere deel komt dat ‘gewoon’ door de prachtige songs die de beste man heeft geschreven. Eens te meer wordt hiermee het bewijs geleverd dat Canada veel ‘musical storytellers’ van een erg hoog niveau heeft. Wort Hannam is er één van.

Daarnaast is hij ook een podiumartiest, het live optreden is waar het hem om te doen is. De komende tijd is hij voornamelijk te bewonderen in ‘zijn’ Canada en in de VS, maar laten we hopen dat hij spoedig de oversteek maakt en ook hier de zalen plat gaat spelen. Bestel die pint maar vast, ik ben erbij! 1. With The Grain
 2. Requiem For A Small Town
 3. Come Back To Me
 4. Church of The Long Grass
 5. Shipwright Oh Shipwright
 6. When I Drink Too Much
 7. Worth A Damn
 8. Pier 21
 9. Before I Wake
 10. Tonight We Strike
 11. Lucky Strikes