×

Recensie

Pop

31 januari 2013

John Paul White

The Long Goodbye

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Arkan Records

The Long Goodbye John Paul White Pop 3.5 John Paul White – The Long Goodbye Written in Music https://writteninmusic.com

Samen met Joy Williams maakte John Paul White als The Civil Wars met Barton Hollow in 2011 een adembenemend debuut. Het katapulteerde het duo vorig jaar naar de grote podia ter wereld.

Vlak voor White in 2008 in contact met Williams kwam en ze met The Civil Wars startte maakte White voor platenmaatschappij Columbia het soloalbum The Long Goodbye. Doordat hij alle aandacht al snel op The Civil Wars ging richten vielen de plannen van zowel White als het platenlabel om de plaat groots te lanceren volledig in het water. Het snel volgende succes van The Civil Wars betekende dat er een goede beslissing was gemaakt. Gelukkig komt nu verlaat ook het solo debuut van White wereldwijd uit en kunnen we horen welke richting White, als hij Williams niet tegen gekomen was, op zou zijn gegaan.

The Long Goodbye is een album waarop de song schrijfkwaliteiten van White al optimaal uit de verf komen. De relaxte sfeer van de songs van Civil Wars staat vrij ver af van de opzwepende songs die White voor zijn solo debuut maakte. Mede geholpen door een groot budget en met Mike Hedges (U2, The Cure) als producer is zijn solo debuut een rijk gearrangeerde, soms dik aangezette collectie songs. Echt elke song is fraai in opbouw en zeer verzorgd in uitwerking. White’s fraaie stem komt in de rustiger songs dan wel veel mooier uit de verf, in de steviger songs heeft hij meer dan genoeg power om te imponeren. Hij trekt elke song zonder problemen naar zich toe.

Met het prachtige debuut van The Civil Wars in gedachten is het toch wat vreemd dit album nu te beluisteren. Waar The Civil Wars, met hun prachtsongs en wervelende samenzang, een echte aanwinst aan het popfirmament is ben ik bang dat John Paul White solo, zelfs als dit debuut met veel promotie in de markt was gezet, geen grote indruk zou maken. Hoe goed de songs ook zijn.

Tracklisting The Long Goodbye:

 1. Losing Me
 2. Black Cloud
 3. Alien
 4. This Life
 5. Call It Love
 6. Come Over
 7. Holiday
 8. September
 9. Over My Head
 10. Neon
 11. Home
 12. Sleepwalking


 1. Losing Me
 2. Black Cloud
 3. Alien
 4. This Life
 5. Call It Love
 6. Come Over
 7. Holiday
 8. September
 9. Over My Head
 10. Neon
 11. Home
 12. Sleepwalking