×

Recensie

Roots

27 oktober 2014

John Mellencamp

Plain Spoken

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Republic Records

Plain Spoken John Mellencamp Roots 4 John Mellencamp – Plain Spoken Written in Music https://writteninmusic.com

Op zijn 62ste is van muzikale slijtage nog maar bar weinig te merken. Ook op zijn 22ste album Plain Spoken komt John Mellencamp tot de kern van wat muziek inhoudt.

Als je zijn wat zoekende periode in zijn jonge jaren meetelt is John Mellencamp alweer ruim 40 jaar opvallend actief in de muziek. En met elk album komt hij dichter bij de kern van waar muziek op draait: weinig akkoorden, een simpele tekst die het hart raakt, fijne zanglijnen en arrangementen die alles vervolmaken. In T Bone Burnett heeft hij op zijn laatste albums de exact juiste man gevonden. Burnett is meester in het muzikaal elementair houden en het brengen van een ideale sfeer in songs die helemaal bij de artiest/muzikant past.

Plain Spoken is wederom een ideale samenwerking tussen twee gelijkgestemde muzikale geesten en het maakt het een fraaie aanvulling op Mellencamps zo rijke oeuvre. Louter voortreffelijke songs vol emotie. De teksten van Mellencamp zijn met de jaren alleen maar persoonlijker en directer geworden. Albumopener Troubled Man, waarin hij puur de zaken opnoemt die hij in het verleden ‘fout’ heeft gedaan zonder daarvoor vergeving te vragen, is daar een prachtig voorbeeld van. De recente scheiding van Meg Ryan wordt prachtig verhaald in Tears In Vain, de meest intense song van het album.

Naast persoonlijke teksten vindt Mellencamp ook, als verteller van alles wat hij om zich heen ziet, steeds de juiste toon te vinden. Het ijzersterke Sometimes There’s God, waarin hij vanuit de visie van een vriend verhaald over de hoop die van ‘buitenaf’ hulp kan bieden, is daar een sprekend voorbeeld van. Maar ook het prachtige The Courtesy Of Kings, de warme lovesong Blue Charlotte of het uitstekende Freedom Of Speech of The Isolation of Cowards zijn zeer oprechte observaties. Daarnaast kan Mellencamp zich nog net zo boos maken over sociaal onrecht en angst, zoals in het stevig rockende Lawless Times.

De prachtig gerijpte stem van Mellencamp, de sobere instrumentatie, de sterke songs met beeldende teksten en de sfeerrijke productie van T Bone Burnett maken van Plain Spoken wederom een rijk en puur Mellencamp album.  1. Troubled Man
  2. Sometimes There's God
  3. The Isolation Of Mister
  4. The Company Of Cowards
  5. Tears In Vain
  6. The Brass Ring
  7. Freedom Of Speech
  8. Blue Charlotte
  9. The Courtesy Of Kings
  10. Lawless Times