×

Recensie

Roots

25 januari 2019

John Mellencamp

Other People's Stuff

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Republic Records

Other People's Stuff John Mellencamp Roots 4 John Mellencamp – Other People’s Stuff Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuwe John Mellencamp is altijd goed nieuws. Hij is zo’n muzikant die bijna geruisloos zijn weg in de muziek blijft vinden en in thuisland nog steeds geweldig populair. Other People’s Stuff is alweer zijn 24ste album.

Het opvallend getitelde nieuwe album, je zou bijna denken dat hij een coveralbum heeft gemaakt, brengt veel van zijn oude werk terug. Mellencamp besloot om een aantal oudere songs en opnamen die zowel op tribute albums stonden als een song die hij met zijn band in 2010 tijdens een onderhand legendarisch optreden in het Witte Huis speelde, opnieuw te bewerken en op te nemen.

De basis van Other People’s Stuff ligt in de politieke polarisatie en de sociale onvrede die Amerika onder Trump momenteel zo teistert. Tekstueel is en blijft Mellencamp de folkzanger van het platteland die ongelijkheid aan de kaak stelt. Met een grote liefde voor Woody Guthrie en Pete Seger en zeker ook Dylan en Springsteen in die slipstream.

To The River (oorspronkelijk van Human Wheels uit 1993), de albumopener, maakt gelijk duidelijk dat Mellencamp nog steeds in grootse vorm is. Wat een heerlijk fris arrangement en wat is Mellencamp’s stem toch heerlijk rasperig gegroeid. Met het van het tribute album The Songs Of Jimmy Rodgers (1997) afkomstige Gambling Bar Room Blues en een nieuwe versie van Teardrops Will Fall (van Trouble No More uit 2003) zet het album ijzersterk door.

De Mellencamp sound, puur en vervolmaakt met invloeden uit de folk, rhythm & blues en rock, klinkt nog steeds zo fris als we die voor het eerst zo goed hoorden op The Lonesome Jubilee, het album waarop hij zijn rock meer naar een ideale folkrocksfeer doortrok.

Luister naar de nieuwe uitvoering van de traditional In My Time Of Dying (eerder verschenen op Rough Harvest uit 1999) of songs als Mobile Blue (van Sad Clowns & Hillbillies uit 2017) en Eyes On The Prize (een bewerking van de song die hij ooit in het Witte Huis speelde toen Barack Obama nog president was) en voel hoe de grote klasse van Mellencamp en zijn geweldige band nog steeds van de groeven afspat.

Ook Dark As A Dungeon, een song die hij ooit opnam voor de National Geographic Channel documentaire From The Ashes is weer zo’n prachtsong die niet eerder zo duidelijk in zicht kwam. Ook de nieuwe, uitermate swingende, uitvoering van Stones In My Passway (oorspronkelijk op Trouble No More uit 2003) is weer een heel erg mooie. Net als zijn uitvoering van de traditional Wreck Of The Old 97 (oorspronkelijk afkomstige van het various artists album The Rose And The Briar: Death, Love and Liberty in the American Ballad uit 2014). En wat sluit het album geweldig af met een werkelijk buitenissig goede versie van I Don’t Know Why I Love You (van de compilatie An Interpretation of Stevie Wonder’s Songs) . Wat pakt hij deze Stevie Wonder song op naar grote hoogte met die heerlijke strot en geweldig soulful spelende band van hem.

Other People’s Stuff laat een muzikant horen die ondanks zijn leeftijd (onderhand is Mellencamp ook alweer 67) nog steeds in grootse vorm is. Hopen dat hij met zijn ‘The John Mellencamp Show’, die momenteel met vele data door Amerika toert, ook weer eens de oceaan oversteekt. Zijn laatste concert hier op 26 juni 20111 in het World Forum theater in Den Haag was zo overweldigend goed dat we uitzien naar een hernieuwd kennismaking.  1. To The River
  2. Gambling Bar Room Blues
  3. Teardrops Will Fall
  4. In My Time Of Dying
  5. Mobile Blue
  6. Eyes On The Prize
  7. Dark As A Dungeon
  8. Stones In My Passway
  9. Wreck Of The Old 97
  10. I Don't Know Why I Love You