John Mayall
The Sun Is Shining Down
Op een podium zul je hem nog zelden kunnen bewonderen, maar in de studio gaat John Mayall onverstoorbaar verder. De peetvader van de Britse blues toonde vanaf de jaren zestig menig pril muzikant de weg, Mick Taylor Eric Clapton, Peter Green en talloze anderen resideerden een tijdje bij Mayall’s Bluesbreakers voor ze hun persoonlijke muzikale richting ontwikkelden. Vorig jaar plande de bluesman nog een anniversary tour ter gelegenheid van zijn 88ste verjaardag . Hij trok de studio, met bassist Greg Rzab en Jay Davenport, Die vertrouwde Chicago ritmetandem ondersteund het gitaarspel van Carolyn Wonderland.
Evenals op de onder hoede van co- producer Eric Corne tot stand gekomen meer recente werkstukken wordt Mayalls zang en orgel- en pianospel geflankeerd door de bijdrage van een reeks gerenommeerde gastmuzikanten. Zo treffen we de onvolprezen Melvin Taylor aan in de opener Hungry Heart, een gedreven, naar de blues uit Chicago lonkende track debiteer hij het gepaste snedige gitaarspel bij het harmonicaspel. Taylor is bovendien van de partij in Driving Wheel van Roosevelt Sykes, in een bijzonder energieke uitvoering, de bijdrage van de machtige blazerssectie met de trombone van Richie ‘La Bamba’ en sax van Mark Pender, oudgedienden bij Southside Johnny en Springsteen, is daar niet vreemd aan.
Marcus King voegt strakke replieken bij het funky orgelspel terwijl Mike Campbell, destijds gewaardeerd handlanger van Tom Petty Chills and Thrills met puntig snarenwerk lardeert. Mayall is niet bepaald een overweldigend zanger maar de kranige veteraan houd zich verrassend staande tussen dat snarengeweld met zijn vertrouwde, ietwat ijle stemtimbre.
Opmerkelijk zijn de passages met bezwerend vioolspel van Scarlet Riviera die Got To Find A Better Way en Deep Blue Sea optillen. In de eveneens door Mayall gecomponeerde titelsong is het overigens weerom een dame die het mooie weer maakt, de getalenteerde Carolyn Wonderland trekt al even op met Mayall en toont aan dat de band van de Britse grootmeester ook zonder gastmuzikanten moeiteloos overleeft.