×

John Legend & The Roots

Wake Up!

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Colombia

Wake Up! John Legend The Roots Soul / Hiphop 4 John Legend & The Roots – Wake Up! Written in Music https://writteninmusic.com

Een ideale samenwerking: The Roots en John Legend. De belangrijkste hiphopband en de meest succesvolle soulzanger van het laatste decennium. De politieke boodschap geeft het album nog meer waarde.

Nog geen 3 maanden geleden verscheen het laatste album van The Roots. Alsof de platenmaatschappij zich geen weg wist verscheen How I Got Over zonder daadwerkelijke promotie. Bizar genoeg omdat de band wel degelijk heel veel fans heeft, zoals ook de volgepakte grote zaal bij North Sea Jazz vervolgens bewees. Gelukkig hoeven we niet lang zorgen te maken omdat de platenmaatschappij van John Legend, de samenwerking van Legend en The Roots als een zeer belangrijke release oppakt. En terecht!

Wake Up! is namelijk een prima album geworden. Volvette soul in een rijke rhythm & blues traditie. Het idee voor het album ontstond tijdens de verkiezingscampagne van president Barack Obama in 2008. John Legend zong tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Denver en werd getroffen door de aanstaande verandering in het sociaal veranderende klimaat. De politieke en maatschappelijke bewustwording had vervolgens een creatieve uitlaatklep nodig en Legend vroeg The Roots hem hierbij te assisteren. Uit handenvol oude songs met een duidelijk politieke en sociale urgentie, vooral door The Roots drummer Questlove bij elkaar verzameld, werden uiteindelijk 11 songs geselecteerd. Legend schreef zelf de nieuwe song Shine voor het album.

De covers, voor het grootste gedeelte afkomstig uit de jaren 60 en 70, zijn goed gekozen. Hard Times van Curtis Mayfield en vooral bekend van Baby Huey, Donny Hathaway’s Ghetto Boy en bijvoorbeeld Bill Withers I Can’t Write Left Handed krijgen in de handen van Legend en The Roost buitengewoon goede uitvoeringen mee. Ook Wake Up Everybody, origineel van Harold Melvin & The Bluenotes en het door Billy Taylor en Dick Dallas geschreven I Knew How It Would Feel To Be Free zijn wonderschoon. De rest van de songs op het album zijn al net zo aanstekelijk. Het is fijn een soulalbum te horen waar kracht, sociaal bewustzijn en emotie weer eens hand in hand gaan. Legend steelt de show met weldadig emotievolle en krachtige vocalen. The Roots overtuigen wederom als band die van alle rhythm & blues dikke soul weet te smeden. De combinatie van Legend en The Roots blijkt er een die absoluut voor herhaling vatbaar is.

Nu is het wachten op de 29ste november als Legend & The Roots in de HMH hun Wake Up! songs live voor het voetlicht zullen brengen.  1. Shine (Waiting for "Superman" Version)