×

Recensie

Roots

09 oktober 2018

John Hiatt

The Eclipse Sessions

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

The Eclipse Sessions John Hiatt Roots 4 John Hiatt -The Eclipse Sessions Written in Music https://writteninmusic.com

Na jaren ploeteren als songwriter in Nashville voor Tree International en een lange aanloop met enkel verdienstelijke langspelers in uiteenlopende stijlen tijdens de jaren zeventig en tachtig bereikt John Hiatt met Ridin With The King/Bring The Family/Slow Turning uiteindelijk het grote publiek. Als songwriter houdt het succes aan, in het country- en bluescircuit vindt zijn songwerk moeiteloos de weg naar de grootste namen terwijl Hiatt zelf meer dan behoorlijk werk blijft afleveren.

Sinds hij in 2000 onderdak vindt bij New West ligt er zowat om de twee jaar nieuw werk op de plank, meestal niet echt verrassend maar onveranderlijk singer-songwriters vlijt van de betere soort. Die  schijnbaar onophoudelijke stroom van inspiratie leek even opgedroogd, bovendien wou Hiatt in de herfst van zijn leven meertijd aan zijn familie besteden.

Er waren eerder nog periodes waar het writersblok op de loer lag. Het is ondertussen zo’n vier jaar geleden dat we nieuw van Hiatt mochten begroeten, de voorganger Terms of My Surrender was grotendeels een akoestisch opgebouwde sessie met producer en gitarist Doug Lancio.  Hiatt overwoog even om en studioplaat op te nemen. Zonder welomlijnd plan trok Hiatt vorig jaar samen met zijn trouwe Goners kompaan Kenneth Blevins en bassist Patrick O’ Hearn naar de huisstudio van Kevin McKendree, een toetsenman en gitarist die voordien bij Delbert McClinton actief was. Als producer lardeert hij de verrichtingen van het trio af en met orgelpartijen, zijn tienerzoon Yates nam naast de opnametechniek ook aanvullende gitaarakkoorden voor zijn rekening.

Zoals de titel aangeeft was het naar verluidt de totale zonsverduistering tijdens de sessies, een onverwachte wonderlijke situatie die die een en ander in een stroomversnelling bracht. “I have words, chords an strings now I don’t have any of these things”, zingt Hiatt in  Robber’s Highway. Hoe dan ook een veel te strenge analyse, dat wordt meteen duidelijk als de man Cry To Me uit de rafelige stembanden perst.

Het zwierige All The Way To The River meandert verder in de countryneske sfeer van het akoestische Aces Up Your Sleeve, een prachtige akoestische ballade met een verhaal dat teruggrijpt naar een ver verleden in Indianapolis, Indiana met een track die aansluiting vindt bij Bring The Family. Is het de ongedwongen sfeer tijdens de sessies of het fijne songwerk, wellicht is het de meeslepende combinatie. Na een bluesy Over The Hill en het ritmische, op elektrische piano voorbij rollende Outrunning My Soul, roept Hide Your Tears weerom dat mistroostig maar warme gevoel op.

I Like The Ods of loving You is onvervalste countryblues die ongegeneerd naar de Mississippi Delta lonkt op van die karakteristieke slideakkoorden. Het door galmende elektrische gitaren One Stiff Breeze speelt even voor rockende stoorzender, terwijl het mediterende parlando van het eerder aangehaalde, reflectieve Robber’s Highway de geknipte afsluiter vormt van The Eclipse Sessions. Een album dat ongetwijfeld bij Hiatts betere werk hoort. 1. Cry To Me
 2. All The Way To The River
 3. Aces Up Your Sleeve
 4. Poor Imitation Of God
 5. Nothing In My Heart
 6. Over The Hill
 7. Outrunning My Soul
 8. Hide Your Tears
 9. The Odds Of Loving You
 10. One Stiff Breeze
 11. Robber's Highway