×

Recensie

Roots

11 augustus 2011

John Hiatt

Dirty Jeans And Mudslide Hyhms

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: New West

Dirty Jeans And Mudslide Hyhms John Hiatt Roots 4 John Hiatt – Dirty Jeans And Mudslide Hyhms Written in Music https://writteninmusic.com

Dat John Hiatt het heilige vuur weer had hervonden was al een aantal jaren duidelijk, zoals ook goed te horen was op het vorig jaar verschenen album The Open Road. Zijn nieuwe album Dirty Jeans And Mudslide Hyhms is wat ambitieuzer van toon maar zeker zo goed als de voorganger.

Vanaf zijn eerste album in 1974 heeft Hiatt een grootse carrière opgebouwd. Net als elk ander artiest die zo lang meedraait, met heel wat ups and downs, maar met de herinnering aan heel erg veel mooie songs. Albums als Riding With The King, Bring The Family en opvolger Slow Turning zijn daarnaast echte meesterwerken. Met het met Ry Cooder, Nick Lowe en Jim Keltner gemaakte Bring The Family, en vooral de single Have A Little Faith In Me, als de klassieker die Hiatt echt een grote naam binnen de muziek maakte.

Eigenlijk startte zijn laatste goede periode in 2000 bij platenlabel New West, nadat hij bij A&M uitgeblust was geraakt en bij Capitol 2 redelijk onbeduidende albums had gemaakt. Gelijk met zijn eerste New West album Crossing Muddy Waters maakte hij weer een ouderwetse indruk en het werd gedurende het laatste decennia alleen maar beter. Daarnaast heeft hij de laatste jaren weer een geweldige band rond zich weten te verzamelen. Met Kenny Blevins op drums, Patrick O’Hearn op bass en Doug Lancio op gitaar. Met deze muzikanten voor de derde keer als band maakt hij met Dirty Jeans And Mudslide Hyhms alweer zijn 20ste album.

Slimme zet was het aantrekken van producer Kevin “Caveman” Shirley, die eerder met producties voor Black Crowes, Aerosmith en Joe Bonamassa bewezen heeft een fijne vette productie neer te kunnen zetten. Dit resulteert in een wat rijker geluid dan de pure producties die Hiatt’s laatste albums waren. Het past de rock-meets-country songs van Hiatt uitstekend, juist omdat hij voor dit album een wat ambitieuzere koers dan op zijn vorige albums vaart. Luister naar het prachtige Don’t Wanna Leave You Now en je begrijpt wat ik bedoel.

Gelijk met eerste single Damn This Town is het prima binnenkomen en Hiatt laat de aandacht daarna niet bepaald verslappen met ‘Til I Get My Lovin’ Back en I Love That Girl. Heerlijke catchy Hiatt songs en geweldig gespeeld en gezongen. Daarnaast maakt hij met Detroit Made wederom een klassieke autosong, nadat hij dat eerder met Riding With The King, Drive South en Tennessee Plates geweldig deed. Maar ook juist met songs als het gedragen Hold On For Your Love en het epische Down Around My Place overtuigt Hiatt weer volop. Het aan 11 september refererende When New York Had Her Heart Broke is de stijlvaste afsluiter.

Met Dirty Jeans And Mudslide Hyhms bewijst Hiatt, na reeds een dikke 40 jaar in de muziekbizz mee te draaien, nog steeds indruk te kunnen maken. De ware kracht van een groots singer-songwriter en muzikant. 1. Damn This Town
 2. 'til I Get My Lovin' Back
 3. I Love That Girl
 4. All The Way Under
 5. Don't Wanna Leave You Now
 6. Detroit Made
 7. Hold On For Your Love
 8. Train To Birmingham
 9. Down Around My Place
 10. Adios To California
 11. When New York Had Her Heart Broke