×

Recensie

Alternative

03 december 2015

John Grant – With Royal Northern Sinfonia

John Grant – With Royal Northern Sinfonia EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

John Grant – With Royal Northern Sinfonia EP John Grant Alternative 4.5 John Grant – With Royal Northern Sinfonia EP Written in Music https://writteninmusic.com

Waar het BBC concert John Grant voor het eerst goed liet horen met een orkest bleek de tour die daarop in het najaar volgde met het uit Newcastle afkomstige Royal Northern Sinfonia nog veel indrukwekkender. Al was het alleen al omdat Grant in absolute topvorm was en de sterren van de hemel zong. Opvallend genoeg lagen de opnamen met de BBC al in de winkels voordat die tour plaatsvond.

Met John Grant with Royal Northern Sinfonia is nu alleen op vinyl een 5 song-EP uitgekomen van die tour. En alsof het zo bedoeld was zijn net de opnamen van het concert waar wij bij waren in Newcastle gebruikt (!!). De EP is een glorieuze registratie van vooral de nieuwe songs die Grant toen speelde. Het was de deal om die dure concerten sowieso met een subsidie van de grond te krijgen. Dus nog prille versies van Global Warming, Black Blizzard, Geraldine en No More Tangles, songs die later op zijn geweldige derde album Grey Tickles, Black Pressure, dat afgelopen najaar verscheen, staan.

Nou ja, prille versies? De door de geweldige Fiona Brice gearrangeerde Grant-songs klonken al absoluut indrukwekkend. Ik kan me heugen dat een song als Geraldine toen al zo overweldigend klonk. Dat blijkt nu weer. Prachtige strijkers en een geweldig zingende Grant maken deze versie een onvergetelijke. Net zoals No More Tangles. Wat een schitterende versie krijgt die song mee ook.

Naast het Royal Northern Sinfonia speelde ook Grants toenmalige band mee, de band die hij mee had tijdens de zeer succesvolle Pale Green Ghostsalbumtournee. Bij het erg mooie Global Warming en het lekker stuiterende Black Blizzard klinkt de band al net zo fraai op dreef als het orkest. Fijn is ook dat de Czars klassieker Drug op de EP is bijgesloten en binnen de orkestopzet zo fraai uit de verf komt.

With Royal Northern Sinfonia EP is in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks op vinyl uitgebracht in een samenwerking tussen Bella Union en de winkels van het Britse Rough Trade winkels.

Tracklisting With Royal Northern Sinfonia EP:

Kant A:

  1. Global Warming
  2. Black Blizzard

Kant B:

  1. Drug
  2. Geraldine
  3. No More Tangles