×

John Grant

Grey Tickles, Black Pressure

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Grey Tickles, Black Pressure John Grant Alternative 4 John Grant – Grey Tickles, Black Pressure Written in Music https://writteninmusic.com

Wat John Grant met zijn derde album zou gaan doen, leek niet geheel duidelijk. Waar zijn eerste soloalbum Queen of Denmark overduidelijk door folk werd aangestuurd was zijn tweede album Pale Green Ghosts overduidelijk vrij elektronisch. Met Grey Tickles, Black Pressure vindt hij een enerverende en knappe middenweg.

Dat zijn nieuwe album ook een flinke duw heeft gekregen door zijn optredens met de Royal Nothern Sinfonia, het orkest waar hij in de herfst van 2014 mee door Engeland tourde, is ook duidelijk. De songs Black Lizzard, Geraldine, Global Warming en No More Tangles werden speciaal voor deze concerten geschreven en vinden nu een prachtplek op het album. De rest van de nieuwe songs schreef hij in de naloop van die orkestconcerten in Reykjavik, de plaats waar hij nu alweer drie jaar woont. De opnamen voor het album werden gemaakt in Dallas, Texas. Slechts enkele uren rijden van Danton waar hij Queen of Denmark met de mannen van Midlake opnam.

Het album heeft een lekker dikke eerste helft met het geweldige titelnummer, met zo’n heerlijk onvoorspelbare John Grant-tekst als eerste hoogtepunt. Het album is dan al begonnen met een voorgedragen stuk uit het bijbelhoofdstuk Korintiërs, een tekst, door iedereen steeds weer zo verschrikkelijk verschillend geïnterpreteerd, over de goddelijke liefde wat Grant als uitgangspunt voor zijn nieuwe album nam. Het supercatchy, elektronische funky Snug Slacks brengt ons dan gelijk weer in een compleet andere sfeer. Net als die heerlijk dikke electronic bass van Guess How I Know die vloeiend overgaat in een door overstuurde gitaren aangestuurd volvet refrein. Het daarop volgende, erg coole, You & Him heeft eenzelfde dikke refreinopbouw. Het catchy Down Here en het zeer aanstekelijke, wederom door synths gedreven, Voodoo Doll (hilarische tekst weer!) sluiten daar dan weer perfect op aan.

Op het tweede deel van het album horen we weer de meer gedragen Grant. Vanaf het prachtige Global Warning blijft ook met prachttracks als Magma Arrives, Black Lizzard het tempo wat rustiger en komt de schoonheid van Grants stem en zijn vermogen om geweldige melodieën te schrijven wederom tot grote hoogten. Het frisse Disappointing, met Tracey Thorn, klinkt als de hit die Grant nog onsterfelijker zal maken. Met het wonderschone No More Tangles en het weergaloze Geraldine, beide met heerlijk dikke strijkers, sluit het album, na nogmaals een tekst uit Korintiërs, meer dan geweldig af.

Grey Tickles, Black Pressure is wederom een geweldig album geworden. Onvergelijkbaar met wat iemand anders doet heeft Grant zijn eigen wereld gecreëerd waarin pop, folk, alternative en electronic een enerverende eenheid vinden. De absurd hoge kwaliteit in songs maakt ook dit derde soloalbum een absolute aanrader. 1. Intro
 2. Grey Tickles, Black Pressure
 3. Snug Slacks
 4. Guess How I Know
 5. You & Him
 6. Down Here
 7. Voodoo Doll
 8. Global Warming
 9. Magma Arrives
 10. Black Blizzard
 11. Disappointing
 12. No More Tangles
 13. Geraldine
 14. Outro