×

Recensie

Alternative

19 april 2014

John Grant

Gets Schooled EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Gets Schooled EP John Grant Alternative 4 John Grant – Gets Schooled EP Written in Music https://writteninmusic.com

Oorspronkelijk uitgebracht in een oplage van maar 500 stuks is de Gets Schooled EP vooral een bekroning van zijn uitverkiezing van album van het jaar 2014 voor Pale Green Ghost door de Britse platenketen Rough Trade. (Voor Record Store Day 2014 werden er later nog een kleine 500 bij geperst)

De Gets Schooled EP bevat duo uitvoeringen van bekende Grant songs en een verrassende cover van ABBA’s My Love My Life. Dat Grant van de legendarische Zweedse band houdt wisten we al langer: Met zijn vorige band The Czars coverde hij voor hun afscheidsalbum Sorry I Have Made You Cry al ABBA’s Angel Eyes op een prachtige manier. De versie van My Love My Life op de Gets Schooled EP, die hij met Villagers’ Conan O’Brien op duo-zang doet, doet daar niet voor onder. De samenzang met O’Brien klopt daarna ook prima op het van Pale Green Ghost bekende Ernest Brognine.

Glacier kennen we als de rijk gearrangeerde albumafsluiter van Pale Green Ghost, waarop Sinead O’Connor ook al meezingt. Ook op deze kalere versie sluiten hun stemmen naadloos op elkaar aan. Verrassend is daarna de samenwerking met Ierse cultheld Damien Dempsey op Don’t Have To. Hoewel de stemmen van Grant en Dempsey niet echt matchen, soms zelfs volledig naast elkaar staan, maakt de versie indruk. Vooral omdat Dempsey de volledige, controversiële, tekst voor zijn rekening neemt en Grant in de back-up zingt.

Het allermooiste wat Grant tot nu toe in samenwerkingen heeft gedaan vinden we trouwens ook op deze EP terug. It Doesn’t Matter To Him, dat op het laatste Grant album met Sinead O’Connor al heel erg mooi is, krijgt met Beth Orton een volledige nieuwe dimensie. De manier waarop zij zingt is zo ongelooflijk mooi dat je hoopt dat ze vaker met elkaar aan de slag gaan.  1. Glacier
  2. You Don't Have To
  3. It Doesn't Matter To Him
  4. My Love My Life
  5. Ernest Borgnine