×

Recensie

Jazz

14 november 2019

Positie 2 Jaarlijst 2019

John Ghost

Airships Are Organisms

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Airships Are Organisms John Ghost Jazz 4.5 John Ghost – Airships Are Organisms Written in Music https://writteninmusic.com

Alle aandacht ligt terecht bij het Vlaamse John Ghost. Hun eersteling For A Year They Slept maakte 3 ½ half jaar geleden, al grote indruk maar de enorme muzikale groei die ze met hun tweede plaat Airships Are Organisms laten horen grenst aan het ongelooflijke.

Dat hun tweede album een reuzestap voorwaarts zou gaan zijn hoorden we al op voorhand en zagen we al gebeuren tijdens een bescheiden optreden op het Gentse Belgian Jazz Meeting al. Een band die, juist ook omdat alle muzikanten ook muzikaal uitdagende zij-projecten hebben/doen, voorspoedig door blijft groeien.

Muzikaal architect van de band is Jo de Geest (de bandnaam is dus niet zo ver weg). Hij is de man met de rijke muzikale geest die de band hun intrigerende muzikale richting inleidt. De man die de liefde voor jazz fascinerend met minimal, electronic, rock en alternative weet te verweven en in saxofonist/fluitist/klarinettist Rob Banken, vibrafonist/marimbaspeler Wim Seger, toetsenman Karel Cuelenaere, bassist Lieven Van Pee en drummer Elias Devoldere de volmaakte muzikanten heeft gevonden om die muziek mee uit te voeren.

Dat de Belgische jazzscene net zo interessant is als alles wat er uit de (terecht) zo gelauwerde jonge jazzscene uit Engeland komt, mag duidelijk zijn. Al kunnen we eigenlijk ook net zo hard zeggen dat de Vlaamse jazzscene nog vele malen dieper de jazz ingaat als deze buitenissig terzijde schuift. Avontuur is het sleutelwoord, uitdaging het slotwoord. En onze Jo heeft een wel zeer bijzondere, noem het geniale, muzikale geest.

Airships Are Organisms is een muzikale trip van jewelste. Zoals de hoes eigenlijk al aangeeft. Het is een album zo origineel en sprankelend als je er maar heel weinig hoort. Dit is muziek maken zonder muzikale barrières en alles waar je zin in hebt doen. Airships Are Organisms  is in alles onvoorspelbaar, in elkaar grijpend, overrompelend, indrukwekkend. En ook nog eens fantastisch gespeeld.

Alleen de magistrale langgerekte albumopener Deconstructing Hymns al. Nadrukkelijk uitgebracht als eerste track van het album om gelijk maar duidelijk te maken waar we met het nieuwe album naartoe zouden gaan. Het is zo indrukwekkend als je muziek wilt hebben. Die reuzespannende sfeervolle opening met een hemels klinkende vibrafoon in de hoofdrol, die zich langzaam ontrolt naar stijlvolle tegelijk overrompelende hoogten.

Met de lekker gedreven en fabuleus gespeelde titeltrack en Disfunctional Rabbits: The Disfunction hebben we dan gelijk ook maar net zo indrukwekkende tracks te pakken. Er gebeurt steeds zo verschrikkelijk veel en het klinkt allemaal tegelijkertijd zo logisch dat het je af en toe gewoonweg duizelt van de muzikaliteit. Dit is alles wat je in muziek wilt horen: onvoorspelbaarheid, dynamiek, avontuurlijk, spelplezier, een vloeiend spelende band, sfeer en grote muzikale klasse. Met afstand de beste plaatkant die er dit jaar uitgekomen is.

Op de B-kant pakt de band vervolgens met Disfuctional Rabbits: The Rabbits net zo geweldig door. Een fijn spannende tegelijk stevige doorwrochte compositie. The Fallen Colony stuitert dan gelijk weer een andere kant op met zijn filmische sfeer en broeierige opbouw. Wat een indrukwekkend vakmanschap laten de muzikanten ook hier weer optimaal horen. Heerlijk hoe ratelende drums als basis dienen voor vibrafoon, gitaar (de Geest zelf) en sax waarna bas  en drums zich nadrukkelijk vanuit de staccato naar vloeiend met heerlijke toetsen verder hun weg vinden. Wederom een rijk hoogtepunt.

Het op prominente vibrafoon en keyboardklanken gedreven Time/Traveler is alweer zo’n traktatie. Steeds prachtig in kleur verschietend bouwt de langgerekte track overweldigend uit met fijne sax en gitaarlijnen vergezeld van stuwende bas en  gevarieerde drumpatronen. Het sfeerrijke, als een warme deken aanvoelende,  Drones For a Sunken Mothership sluit het album perfect in naar trance neigende stijl af. Ook weer zo’n prachtige opbouw die tot tranentrekkend mooi wordt uitgebouwd. Zo’n track die je plots ook doet beseffen naar wat voor een meesterstuk je bijna een uur lang hebt geluisterd.

Airships Are Organisms is niet alleen een hoogtepunt in de Belgische muziekgeschiedenis, de tijd zal leren dat dit album net zo goed internationaal als mijlpaal gezien kan worden. Airships Are Organisms: fabuleuze muzikale groei, fabuleuze plaat, fabuleuze band.

Kant A:

  1. Deconstructing Hymns
  2. Airships Are Organisms
  3. Disfunctional Rabbits: The Disfunction

Kant B:

  1. Disfunctional rabbits: the rabbits
  2. The fallen colony
  3. Time//traveler
  4. Drones for a sunken mothership