×

Recensie

Roots

17 november 2014

John F. Klaver Band

The Edge

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: DMI Records

The Edge John F. Klaver Band Roots 4.5 John F. Klaver Band – The Edge Written in Music https://writteninmusic.com

De John F. Klaver Band komt weer met een nieuw album op de markt. Aanstaande 29 november zal in Poppodium de Duyker in Hoofddorp alweer de 4e release van deze 2-voudige winnaars van de Dutch Blues Challenge aan het publiek worden gepresenteerd.

The Edge, zoals het album is gedoopt, is de opvolger van het in 2012 verschenen album Wheels In Motion en laat duidelijk horen dat deze jonge gitaarheld met zijn ietwat studentikoze uiterlijk zijn reeds verworven toppositie in de eredivisie van de Nederblues duidelijk aan het verstevigen is. Niet dat hij dat alleen doet, het is niet voor niets de John F. Klaver Band. Met Iris Sigtermans (bas) en Eric Dillisse (drums) heeft hij een rhythm sectie achter zich staan waar menig zanger/gitarist zijn vingers bij zou aflikken. Als je daarnaast ook nog eens de beschikking hebt over een toetsenisten in de vorm van Bob Fridzema en Pascal Lanslots heb je wel even 5 rasmuzikanten bij elkaar die elkaar naar grote hoogte stuwen.

Klaver is één van de betere zanger  gitaristen die ons land rijk is. Na funky opener You Make Me Feel So Alive bevestigd hij dat ons even in Just For Kicks. Een heerlijk jazzy uptempo swing, waarin hij helemaal los gaat, maar waarin ook een significant aandeel is weg gelegd voor Lanslots, die zijn Hammond B3 laat gillen en grommen. Die combi van Hammond en gitaar is ook duidelijk in het instrumentale soulfunk pareltje Micha Ain’t No Bitch. Maar ook het tedere werk verstaat hij. Want met I Still Believe heeft Klaver een slowblues geschreven waarbij je onmiddellijk je lief van de bank trekt, haar armen om je nek legt, de jouwe op haar billen en ouderwets een schuifeltje inzet.  Bijzonder mooi nummer, mede door de fantastische backing vocalen van Wies Ingersen.

Het officiële album bevat 13 tracks. Elf van deze tracks zijn door Klaver zelf gecomponeerd. De 2 overgebleven nummers zijn covers van Robert Johnson (32/20 Blues) en John Mayall (Maydell). Maar de goede luisteraar zou kunnen denken dat er nog een cover op staat. Want , ook weer een slowblues, Heartful of Blues, voorzien van prachtig harpspel van Boy Vielvoye (Sugar Boy& The Sinners) zou ook zomaar van Stevie Ray Vaughan kunnen zijn. Afsluiter en titelsong van het album, The Edge, doet zijn naam werkelijk eer aan. Want met deze jaren ’70 aandoende psychedelische bluesrock song zoekt hij inderdaad de rand op van zijn muzikale pallet.

Net als voorganger Wheels On Motion is The Edge een zeer gevarieerd album geworden dat van kop tot staart boeit en nergens verveeld. En net als je denkt dat het einde daar is blijkt er nog een verrassing aanwezig te zijn. Want voor de kopers van het fysieke album is een downloadlink bijgesloten voor nog 2 nummers. Nummers die zijn opgenomen in de vermaarde Sun Studios in Memphis. Ik bedoel maar!

Tracklisting The Edge:

 1. You Make Me Feel So Alive
 2. Just For Kicks
 3. Save Me
 4. When Everything Falls
 5. Micha Ain’t No Bitch
 6. Skip A Beat
 7. Make It So
 8. I Still Believe
 9. 32/20 Blues
 10. Kempner Woman
 11. Maydell
 12. Hearful Of Blues
 13. The Edge


 1. You Make Me Feel so Alive
 2. Just for Kicks
 3. Save Me
 4. When Everything Falls
 5. Micha Ain't No Bitch
 6. Skip a Beat
 7. Make It So
 8. I Still Believe
 9. 32 / 20 Blues
 10. Kempner Woman
 11. Maydell
 12. Heartful of Blues
 13. The Edge