×

Recensie

Roots

15 september 2020

John Cee Stannard

When The Time Is Right

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cast Iron Recordings

When The Time Is Right John Cee Stannard Roots 3.5 John Cee Stannard – When The Time Is Right Written in Music https://writteninmusic.com

De muzikale voorgeschiedenis van John Cee Stannard situeert zich ruim veertig jaar geleden in het Britse folkcircuit met Tudor Lodge. In ’71 komt het debuut uit met de Amerikaanse zangeres en fluitiste Ann Steuart, als die nog hetzelfde jaar opstapt gaan Stannard en Lyndon Green nog even door met Linda Peters, de latere Mrs. Thompson die door Richard Thompson wordt weggelokt om een duo te vormen. Het naamloze debuut van Tudor  Lodge, de enige officiële release, is ondertussen een gegeerd collectors item. Afgezien van een kortstondige reünie van het oorspronkelijke trio in de vroege jaren tachtig wordt het  angstvallig stil rond het folk ensemble. In de jaren negentig begint Stannard met het archiveren en uitbrengen van onuitgegeven restanten en herwerkt materiaal van Tudor Lodge op Cast Iron Recordings.

John Cee Stannard pikt het plectrum terug op en begint blues getint werk te componeren dat in 2013 op The Doob Doo Album verzeild. Met Blue Horizon, het tot duo gereduceerde Blues Orchestra zet Stannard zijn muzikale tocht verder en er volgen na  Bus Depot Blues en Stone Cold Sober nog enkele langspelers waarbij naast spaarzaam geselecteerde traditionals vooral eigen songs opduiken.

De diagnose van uitgezaaide kanker vorig jaar in april kan die creatieve output geenszins stoppen. Na Moving On weet Stannard een handvol in Devon op een songwriterscursus tot stand gekomen songs naast ouder werk alsnog op te nemen. Met hulp van gitarist Mike Baker en harmonicaman Howard Birchmore, kompanen van Blue Horizon, die worden aangevuld door een pianist, een uitgebreide blazerssectie en dameskoortje, verwerkt Stannard  observaties van het nakende einde en  gekoesterde herinneringen.

Stannard lijkt tijdens de ultieme sessies bij momenten een ontketende troubadour, in een gevarieerd muzikaal palet van blues, skiffle, jazzy muziekjes en boogiewoogie deuntjes die When The Time Is Right kleuren, een waardig afscheid dit muzikale testament van een toegewijd muzikant. Gelijktijdig werd Folk Roots  Revisited uitgebracht, Stannard blikt uitgebreid terug op de periode met Tudor Lodge met nieuw folk getint werk dat naar de vroege jaren zeventig refereert en enkele onuitgegeven tracks. 1. A Little Bit More
 2. Biscuits At Two
 3. Nothing In The World
 4. Late In THe Evening
 5. Go Now
 6. Upstate New York
 7. Devil Behind Closed Doors
 8. When The Time Is Right
 9. Why Did It Take So Long
 10. Devil Gonna Take My Soul
 11. Roll In My Sweet Baby's Arms
 12. Still Wild