John Calvin Abney
Tourist
John Calvin Abney is naast de vertrouwde gitarist van John Moreland actief als soloartiest.Op zijn voorgaande werkstukken vermengde hij al al rock met folk maar komt nu aanzetten met een nieuw project. Als in de lente van 2020 de wereld stilvalt doemen perspectieven op voor de singer-songwriter. Hij besloot hebben en houden van de hand te doen en ging met de wagen op weg naar een voorlopig onderdak bij enkele goede vrienden met ‘Travels With Charley: in searh of America’, het reisverslag in de jaren zestig van John Steinbeck met zijn onafscheidelijke Franse poedel, in handbereik. Omzwervingen die van de Bay area in San Francisco naar het Texaanse Austin leiden en het nieuwe songwerk inspireerden.
Tourist is de metafoor voor de in songs verwerkte impressies die hij onderweg op de wisselende locaties beleefde. Abney voelde zich een anoniem reiziger, een onopvallende figuur op de achtergrond. Tijdens die avontuurlijke roadtrip belandde hij in het zuiden van Reno in Nevada, samen met Las Vegas het gokmekka van de VS en zijn geboorteplaats. Buiten de vertrouwde omgeving en het berglandschap van de Sierra Nevada herkende hij er niemand het scherpte zijn observatievermogen nog aan. Met zijn draagbare studio nam Abney de gitaarpartijen en het toetsenwerk op in hotelkamers in Californië, Nevada, Oklahoma en Texas. Moreland voegde daar in zijn studio een ritmische basis en aanvullende synthesizer bijdragen aan toe.
Het album wijkt behoorlijk af van het gebruikelijke, geijkte troubadourswerk van man met gitaar. Er is uiteraard een alomtegenwoordige akoestische gitaar die de fijnbesnaarde zang in literair getinte verhalen ondersteund. Verrijkt met samples en elektronica evolueert het naar een dromerige soundtrack.
Na de melodieuze opener Full Moon Friend verzeilen we met Call Me Achilles op typerende, ritmische riffs die naar JJ Cale verwijzen, in Oklahoma. Holy Golden West verwijst naar het zonnige Californië, de zachte harmonische zang op een elektrisch pianootje creëert met synthesizergolven op de achtergrond een warme wazige sound. Watch Me Go (Back In Time) en zo meandert het verder van het nostalgische Watch Me (Go Back In Time) naar By Your Leave tot het Long Black River.
De eenzame roadtrip van John Calvin Abney resulteert geenszins in donkere toestanden, Leave Me At The Shoreline klinkt als een verlossing, een onverholen hunkering naar vrijheid. Het is lekker wegdromen op Sleepwalkers en het zacht kabbelende Good Luck and High Tide rondt dit relaxte, bescheiden meesterwerkje mooi af.